Zrobiłam zupę inaczej niż zwykle i przepadłam. Idealne rozwiązanie, gdy brakuje świeżych pomidorów

Pomidorowa to królowa polskich stołów i niewielu otwarcie przyzna, że za nią nie przepada. Choć jej klasyczny smak jest powszechnie znany, zupa zachwyca różnorodnością wariantów. Dzięki temu nigdy się nie nudzi i za każdym razem można odkryć ją na nowo. Jak zrobić gęstą zupę krem z pomidorów?

Zupa krem z pomidorów z puszki? Jeśli jeszcze nie gościła w twoim domu, warto to zmienić. Warzywa konserwowane w szczycie swojej dojrzałości to doskonała baza do szybkiego i aromatycznego kremu. Dzięki temu nawet poza sezonem możemy delektować się intensywnym smakiem lata, a danie powstaje w zaledwie trzy kwadranse. To prosty sposób na błyskawiczny obiad, który zachwyci bogactwem smaku niezależnie od pory roku.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Jak zrobić gęstą zupę krem z pomidorów? Nietypową bazę kremu stanowią puszkowane pomidory

Prosta i szybka zupa z pomidorów z puszki to doskonały pomysł na posiłek, który zadowoli każdego domownika. Dzięki dodatkowi świeżej bazylii klasyczna potrawa nabiera nowego, kulinarnego wymiaru i zaskakuje głębokim smakiem. Przygotowanie kremu w tej wersji jest szybkie i proste, a dzięki łatwodostępnym składnikom, staje się idealnym wyborem na każdy dzień tygodnia. 

Składniki:

  • 3 puszki pomidorów,
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • duża cebula,
  • kawałek białej części pora,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 marchewki,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej bazylii,
  • sól, pieprz,
  • 200 ml śmietany 18 proc.
zupa pomidorowa
zupa pomidorowa CHI WAI CHEVY WAN/istock.com

Jak zrobić dobrą zupę krem z pomidorów? Krok po kroku, aż do pełnego talerza

Zanim zaczniesz gotować pomidorówkę, zeszklij na oliwie z oliwek posiekaną cebulę oraz pora i odłóż na bok. Następnie zabierz się za przygotowanie zupy.

  1. W dużym garnku, w niewielkiej ilości wody ugotuj marchewkę, pietruszkę oraz seler.
  2. Kiedy warzywa będą miękkie, odcedź wodę, dodaj cebulę, pora, pomidory z puszki i zblenduj całość na gładką masę.
  3. Wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  4. Na koniec wlej zahartowaną śmietanę, wrzuć posiekaną bazylię, przypraw solą oraz pieprzem i rozlej na talerze. 
  5. Krem doskonale smakuje zarówno z mozzarellą, ryżem, jak i z makaronem, dlatego bez problemu dobierzesz do niego swój ulubiony dodatek.

PORADA! Aby zahartować śmietanę, użyj słoika z przykrywką. Wlej do niego śmietanę i dodaj kilka łyżek gorącej zupy, następnie zakręć i energicznie potrząsaj, aż składniki dokładnie się połączą. Potem powoli wlej zawartość słoika do garnka z zupą, cały czas mieszając i gotowe.

Więcej o: