Przepis na gołąbki po krakowsku. Są tak smaczne, że cała rodzina będzie się nimi zajadać

Gołąbki po krakowsku to nic innego jak regionalna odsłona klasycznej kuchni polskiej. Czasem wystarczy zmienić region, aby przekonać się, że tradycyjne potrawy smakują zupełnie inaczej. Tym razem kluczem jest jeden zamiennik, który może ucieszyć zwłaszcza tych, którzy nie lubią kaszy.
Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Przepis na gołąbki nie jest wysoce skomplikowany. Potrawa ta jednak bywa czasochłonna, dlatego polecamy jednego dnia przyrządzić farsz, a kolejnego zakończyć gotowanie. Dzięki temu zjesz obiad o dowolnej porze. Krakowski odpowiednik kultowego przysmaku znany jest także w regionie świętokrzyskim.

Gołąbki z piekarnika, czyli kuchnia w południowej Polsce

Gołąbki po krakowsku to w odróżnieniu od znanej wszystkim wersji, obiad z dodatkiem ryżu zamiast kaszy. Rozwiązanie to pojawiło się w kuchni, ponieważ zmiana dodatku pozwala na dłużej zatrzymać uczucie sytości. Poza tym nie każdy lubi smak kasz, zatem nie chcąc rezygnować z domowych przysmaków, wymyślono alternatywę. Przepis na gołąbki znane głównie na południu kraju różni się także tym, iż zamiast gotować potrawę, ląduje ona w piekarniku. Smak jest zupełnie inny, wyrazisty, głęboki i nieporównywalnie lepszy.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • 200 g ryżu,
  • główka kapusty,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • 2 cebule,
  • olej rzepakowy,
  • 500 ml passaty pomidorowej.

Gołąbki w sosie pomidorowym wychodzą najlepsze, jeśli bazą sosu jest woda z ugotowanego wcześniej mięsa. Dlatego, zamiast wylewać ją do zlewu, wyciągnij z garnka gotową wieprzowinę za pomocą łyżki cedzakowej, a bulion zostaw na później. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na gołąbki po krakowsku. Sposób przygotowania

  1. Wieprzowinę opłukać i posiekać w kostkę. Zalać wodą, tak aby przykryć całe mięso.
  2. Gotować do miękkości, ale nie solić.
  3. W osobnym garnku ugotować ryż zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
  4. Kapustę obrać z wierzchnich, poobijanych liści.
  5. Wykroić głąb. 
  6. Główkę kapusty włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Dodać dwie łyżki soli.
  7. Gotować na średnim ogniu.
  8. Kiedy pierwsze liście zaczną odrywać się od główki kapusty, delikatnie wyciągnąć je za pomocą widelca. Postępować tak z każdą kolejną partią.
  9. Ugotowaną wieprzowinę wyjąć z wody i przełożyć do miski.
  10. Obrać cebule i usmażyć na złocisty kolor.
  11. Mięso zmielić w maszynce na średnich oczkach.
  12. Ryż przesypać do wysokiej misy, dodać mięso i usmażoną cebulkę wraz z tłuszczem.
  13. Wymieszać i doprawić farsz solą oraz pieprzem.
  14. Do mięsnego wywaru wlać passatę, przyprawić i zagotować.
  15. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą tłuszczu, położyć kilka ugotowanych liści, a następnie ułożyć na nich gołąbki. 
  16. Wierzch okryć dodatkowymi liśćmi kapusty. Całość zalać dwoma szklankami wody.
  17. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  18. Przed podaniem polać gołąbki sosem pomidorowym.
Więcej o: