Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis
Przepis na gołąbki nie jest wysoce skomplikowany. Potrawa ta jednak bywa czasochłonna, dlatego polecamy jednego dnia przyrządzić farsz, a kolejnego zakończyć gotowanie. Dzięki temu zjesz obiad o dowolnej porze. Krakowski odpowiednik kultowego przysmaku znany jest także w regionie świętokrzyskim.
Gołąbki z piekarnika, czyli kuchnia w południowej Polsce
Gołąbki po krakowsku to w odróżnieniu od znanej wszystkim wersji, obiad z dodatkiem ryżu zamiast kaszy. Rozwiązanie to pojawiło się w kuchni, ponieważ zmiana dodatku pozwala na dłużej zatrzymać uczucie sytości. Poza tym nie każdy lubi smak kasz, zatem nie chcąc rezygnować z domowych przysmaków, wymyślono alternatywę. Przepis na gołąbki znane głównie na południu kraju różni się także tym, iż zamiast gotować potrawę, ląduje ona w piekarniku. Smak jest zupełnie inny, wyrazisty, głęboki i nieporównywalnie lepszy.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego,
- 200 g ryżu,
- główka kapusty,
- sól,
- czarny pieprz świeżo mielony,
- 2 cebule,
- olej rzepakowy,
- 500 ml passaty pomidorowej.
Gołąbki w sosie pomidorowym wychodzą najlepsze, jeśli bazą sosu jest woda z ugotowanego wcześniej mięsa. Dlatego, zamiast wylewać ją do zlewu, wyciągnij z garnka gotową wieprzowinę za pomocą łyżki cedzakowej, a bulion zostaw na później. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na gołąbki po krakowsku. Sposób przygotowania
- Wieprzowinę opłukać i posiekać w kostkę. Zalać wodą, tak aby przykryć całe mięso.
- Gotować do miękkości, ale nie solić.
- W osobnym garnku ugotować ryż zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
- Kapustę obrać z wierzchnich, poobijanych liści.
- Wykroić głąb.
- Główkę kapusty włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Dodać dwie łyżki soli.
- Gotować na średnim ogniu.
- Kiedy pierwsze liście zaczną odrywać się od główki kapusty, delikatnie wyciągnąć je za pomocą widelca. Postępować tak z każdą kolejną partią.
- Ugotowaną wieprzowinę wyjąć z wody i przełożyć do miski.
- Obrać cebule i usmażyć na złocisty kolor.
- Mięso zmielić w maszynce na średnich oczkach.
- Ryż przesypać do wysokiej misy, dodać mięso i usmażoną cebulkę wraz z tłuszczem.
- Wymieszać i doprawić farsz solą oraz pieprzem.
- Do mięsnego wywaru wlać passatę, przyprawić i zagotować.
- Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą tłuszczu, położyć kilka ugotowanych liści, a następnie ułożyć na nich gołąbki.
- Wierzch okryć dodatkowymi liśćmi kapusty. Całość zalać dwoma szklankami wody.
- Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
- Przed podaniem polać gołąbki sosem pomidorowym.