Ogórki po chińsku. Tak to się robi na wschodzie. Smak przetworów zauroczy jednak nie tylko miłośników orientu

Dostępność ogórków gruntowych sprawia, że coraz częściej pojawia się pytanie jak zrobić pyszne przetwory. Jednak nie tylko kiszonki czy klasyczne pikle są warte uwagi. Polacy pokochali smak ogórków po chińsku. Jadłeś kiedyś tę wersję? Jeśli nie, koniecznie przygotuj ją według naszego przepisu.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Ogórki po chińsku to totalnie nowa alternatywa dla klasycznych, znanych przekąsek. Wszystko za sprawą nietypowej zalewy złożonej z dość niecodziennych składników. Nie martw się jednak, że przepis jest wymagający lub trudny. Wręcz przeciwnie, przekonaj się, jak szybko można przyrządzić pikle o orientalnym charakterze.

Jak zrobić ogórki po chińsku? Zalewa z trzech składników

Polacy pokochali kuchnię azjatycką. Nawet w małych miejscowościach można spotkać różne lokale serwujące sajgonki, ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym, wołowinę w pięciu smakach, czy ręcznie zwijane sushi. Choć chińskie jedzenie diametralnie różni się od polskich dań, to chętnych na spróbowanie czegoś nowego nie brakuje. W ten sposób powstają także nietypowe przepisy o orientalnej nucie. W sklepach dostępne są niezbędne przyprawy i dodatki, dlatego bez problemu przyrządzisz ogórki po chińsku. 

Składniki:

  • 20 ogórków gruntowych,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • szklanka octu ryżowego.

Przyprawy:

  • łyżeczka płatków chili,
  • 4 łyżki soli,
  • 4 łyżki cukru,
  • główka czosnku.

Jeżeli szukasz przepisu na górki po azjatycku, to uprzedzamy, że receptura jest taka sama. Kluczem jest skorzystanie z oleju sezamowego oraz octu ryżowego zamiast spirytusowego. Odpowiednia ilość cukru i dodatek chili sprawią, że przekąska zyska smak niczym z chińskiej restauracji. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ogórki po chińsku. Przepis krok po kroku

  1. Ogórki zalej zimną wodą i odstaw na godzinę.
  2. Po tym czasie dokładnie umyj każdą sztukę, pozbawiając ją piasku i innych zanieczyszczeń.
  3. Posiekaj warzywa w grube lub cienkie plasterki.
  4. Do miseczki wlej ocet oraz olej. Dodaj wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  5. Mieszanką zalej ogórki i wymaceruj.
  6. Do umytych i wyparzonych słoików włóż posiekane i przyprawione plasterki.
  7. Zakręć szczelnie każdy słoiczek.
  8. Ogórki po chińsku poddaj pasteryzacji.
  9. Do wysokiego garnka wlej tyle wody, aby pokrywała 2/3 każdego słoika. 
  10. Przetwory ułóż tak, aby szklane naczynia nie stykały się ze sobą.
  11. Gotuj przez 20 minut.
  12. Wyciągnij z garnka i odstaw do góry dnem.
  13. Obróć dopiero następnego dnia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.