Więcej ciekawostek ze świata kulinariów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Na krakowskim Kazimierzu, doświadczony szef kuchni, Przemysław Klima prowadzi restaurację Bottiglieria 1881, która niedawno dołączyła do prestiżowego grona restauracji odznaczonych dwiema gwiazdkami Michelin. To ogromne osiągnięcie, ponieważ dotychczas w Polsce żadna restauracja nie mogła poszczycić się tym sukcesem.
Bottiglieria 1881 w swojej karcie ma dania inspirowane kuchnią włoską i polską. Szef kuchni szczyci się tym, że produkty pozyskuje od małych firm i hodowców, dzięki czemu są najwyższej jakości, a każde danie jest unikalne ze względu na smak, zapach, teksturę i swoją własną, niepowtarzalną historię.
W mojej kuchni każde danie ma swoją unikalną historię, którą opowiadają smak, zapach i to, czym się inspirowałem. W swoim życiu miałem okazję i przywilej mieszkania w najbardziej ekscytujących miejscach na Ziemi i uczenia się od najlepszych. Jednak zawsze pragnąłem wrócić kiedyś w rodzinne strony. W restauracji Bottiglieria 1881 to wszystko się zaczęło
- pisze Przemysław Klima na stronie restauracji.
Jak można się spodziewać, w tak prestiżowym i uznanym miejscu, ceny będą dość wysokie. Jednak kwota, jaką należy zapłacić za menu degustacyjne, sprawia, że niektórym uginają się nogi z przeżytego szoku. Jeśli dodatkowo dodamy selekcję win serwowanych przez doświadczonego sommeliera, wychodzi nam kwota, za którą spokojnie wyprawimy rodzinne przyjęcie, chrzciny lub komunię.
Restauracja ma w ofercie dwa typy menu degustacyjnego. Menu degustacyjne "Zapoznanie" kosztuje 550 zł, zaś preferowana do dań selekcja win między 390 a 450 zł. Z kolei menu degustacyjne "Pełne doświadczenie" kosztuje 590 zł, a za selekcję win trzeba zapłacić między 390 a 590 zł. Zarówno w przypadku jednego, jak i drugiego wariantu, do rachunku trzeba doliczyć opłatę za serwis wynoszącą 12,5 procent kwoty wybranego menu.
Dania w menu degustacyjnych opisywane są zazwyczaj słowem-kluczem, w przypadku "Zapoznania" mamy 12 potraw, z czego w menu widnieje na przykład: kaszanka, biały mak, wołowina i kawior, czy intrygujące "wspomnienie z dzieciństwa". W przypadku "Pełnego doświadczenia" mamy do degustacji 13 potraw, powtarza się kaszanka, wołowina i kawior, ale mamy jeszcze na przykład rybę z groszkiem i szczaw.
Oprócz menu degustacyjnego lokal ma w ofercie specjalności. Są to chociażby ostrygi Gillardeau, za które zapłacimy stosunkowo niewiele, bo 26 zł. Możemy spróbować również kawioru antonius, który kosztuje 340 zł za 30 g oraz selekcji polskich serów w kwocie 70 zł za osobę.