Więcej nowości przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
We wtorek 20 czerwca ogłoszone zostały wyniki konkursu The World's 50 Best Restaurants. Zwyciężyła restauracja Central z Limy, stolicy Peru, która tym samym stała się też najlepszą restauracją w Ameryce Południowej. Na tym jednak wyróżnienia dla lokali z tego miasta się nie skończyły. W rankingu pojawiły się jeszcze trzy inne:
Żadne inne miasto nie dostało aż tylu nagród. Limie po piętach depcze kilka miast, m.in. Meksyk, Londyn i Paryż, ponieważ z każdego z nich zostały nagrodzone po trzy restauracje. Wszystkie musiały jednak uznać wyższość Barcelony. Lokal Disfrutar z Katalonii zajął drugie miejsce na liście i stał się jednocześnie najlepszym w Europie. W rankingu jest kilku debiutantów, po raz pierwszy znalazły się w nim m.in. dwie restauracje z Bangkoku (Le Du i Gaggan Anand) oraz z Dubaju (Tresind Studio i Orfali Bros).
Central jest pierwszą restauracją z Ameryki Południowej, która zdobył tytuł najlepszej na świecie. To wspólne przedsięwzięcie Virgilio Martineza i Pii Léon. Goście, którzy odwiedzą lokal, będą mogli spróbować najwyższej jakości peruwiańskich produktów. Na oficjalnej stronie internetowej Central napisano, że odwiedzający są zabierani w podróż przez 15 peruwiańskich ekosystemów - zaczynając od Oceanu Spokojnego, a na Andach kończąc.
Cały ranking 50 najlepszych restauracji na świecie można zobaczyć poniżej:
Na liście nie znalazły się żadne restauracje z Polski, ale to nic. I tak mamy wiele powodów do dumy. Niedawno pisaliśmy o tym, że krakowska Bottiglieria 1881 otrzymała drugą gwiazdkę Michelin i jest pierwszą restauracją w historii naszego kraju, która to osiągnęła. Szefem kuchni jest tam Przemysław Klima. Do grona gwiazdkowych lokali dołączyły też Nuta z Warszawy (szef kuchni Andrea Camastra) oraz Muga z Poznania (szef kuchni Artur Skotarczyk).
Ponadto sześciu lokalom z Polski Przewodnik Michelin przyznał nagrodę Bib Gourmand - otrzymują je miejsca z najlepszym stosunkiem jakości do ceny. Wyróżnienie trafiło do:
Źródło: CNN, inf. własna