Trzy pizzerie z Polski urzekły Włochów. Są wśród 50 najlepszych w Europie. "To nie może być przypadek"

Na początku maja specjaliści kuchni włoskiej, którzy tworzą ranking 50 Top Pizza, ogłosili zestawienie najlepszych pizzerii w Europie w 2023 roku. Włosi, którzy są jego autorami, docenili między innymi trzy polskie lokale: z Gdańska, Warszawy i Pabianic.

Więcej nowości znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ranking 50 Top Pizza tworzą specjaliści i znawcy włoskiej kuchni: Barbara Guerra, Alberto Sapere oraz Luciano Pignataro. Na początku maja ogłosili tegoroczne zestawienie 50 najlepszych pizzerii w Europie. Warto dodać, że pod uwagę nie są brane restauracje z Włoch. Dla nich w poprzednich latach powstawały osobne rankingi. 

W tym roku najlepszą pizzerią w Europie okrzyknięta została Sartoria Panatieri z Barcelony. Włoskim ekspertom spodobało się, że właściciele lokalu sięgają po lokalne produkty. Docenili też, że każdemu etapowi przygotowania pizzy poświęca się w barcelońskiej restauracji maksimum uwagi. "Jest to produkt pełen osobowości, a dodatki do pizzy zawsze są idealne wyważone" - czytamy na stronie rankingu. Włochom spodobały się również minimalizm i radosna atmosfera w pizzerii. Miejsca na podium zajęły też lokale Bæst z Kopenhagi oraz 50 Kalò z Londynu.

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę ze wskazówkami naszego kucharza

Trzy pizzerie z Polski w rankingu. "Ambasada neapolitańskiej tradycji"

Powody do radości mają też jednak Polacy. W tegorocznym zestawieniu znalazły się trzy pizzerie z naszego kraju. Najwyżej została sklasyfikowana pizzeria Ostro z Gdańska - zajęła 34. miejsce. Na 38. pozycji uplasowała się z kolei warszawska Ciao a Tutti. Natomiast miejsce 46. przypadło Zielonej Górce z Pabianic. Co spodobało się Włochom w naszych pizzeriach? 

Pyszna pizza z tej małej pizzerii przygotowywana jest z dbałością o szczegóły. Robi się ją zarówno w stylu neapolitańskim, jak i nowoczesnym. Spód jest puszysty i bardzo lekki

- napisali o lokalu Ostro. Włoskim ekspertom najbardziej zasmakowała capriciosa oraz diavola, ale ich zdaniem na szczególną uwagę zasługują też pizza z gruszką i gorgonzolą oraz z ndują (rodzaj pikantnej, włoskiej kiełbasy).

W przypadku Ciao a Tutti specjaliści docenili odniesienia do stylu neapolitańskiego. Spodobało im się również, że pizza przygotowywana jest z wysokiej jakości składników, które pochodzą prosto z Włoch. 

Koniecznie trzeba spróbować pizzy z czterema pomidorami, grzybami i prosciutto. (...) Wśród deserów jest znakomita pana cotta. Ceny są przystępne dla każdego.

Z kolei Zieloną Górkę Włosi uznali za "ambasadę neapolitańskiej tradycji". Ekspertom spodobał się neapolitański piec, który stoi w sercu lokalu. Docenili również obsługę. "Jest skrupulatna, profesjonalna i zaangażowana".

Pizzerie z Gdańska, Warszawy i Pabianic wśród najlepszych. "To już nie może być przypadek"

Dla każdego z lokali obecność w tym prestiżowym rankingu to duże wyróżnienie. W mediach społecznościowych polskich pizzerii opublikowane zostały posty, w których właściciele dziękują, że ponownie znaleźli się w gronie najlepszych.

Każdego roku przekraczamy w Ciao kolejne granice - te najważniejsze zawsze są związane z wynoszeniem jakości na coraz wyższe poziomy! Dzisiaj trzeci już raz przekroczyliśmy granice Polski, żeby usłyszeć: Ciao a Tutti to jedna z 50 najlepszych pizzerii w Europie! Wdzięczność, radość, wzruszenie i wielkie podziękowania dla WSZYSTKICH, którzy wraz z nami tworzą Ciao

- czytamy na fanpage'u stołecznej restauracji.

Radości i wzruszenia nie kryli też właściciele pizzerii Ostro. Lokal po raz drugi z rzędu znalazł się w rankingu 50 Top Pizza. 

Oficjalnie możemy napisać - MAMY TO! To już nie może być przypadek, kiedy drugi raz rzędu zostajesz wytypowany do 50 najlepszych pizzerii w Europie. Co więcej, również i w tym roku zostaliśmy okrzyknięci nr 1 w Polsce

- cieszą się we wpisie na Facebooku.

Za wyróżnienie podziękowała także Zielona Górka z Pabianic. "Zielona Górka została nagrodzona jako jedna z 50. Najlepszych Pizzerii w Europie! Dziękujemy, że z nami jesteście" - napisali właściciele na Facebooku. Z ich wpisu wynika, że nie zamierzają spocząć na laurach. Zapowiedzieli, że teraz będą się szkolić w Neapolu, aby znaleźć odpowiedź na pytanie "jaka powinna być pizza".

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.