Zamówił najdroższą pizzę w Polsce. Cena szokuje. "Tyle zapłaciłbym za lot w dwie strony"

MrKryha to youtuber, który słynie z tego, że odwiedza i ocenia przeróżne lokale gastronomiczne w całej Polsce. Niedawno wybrał się do pizzerii w Redzie, która serwuje najdroższą pizzę w Polsce. Jeśli myśleliście, że pączek u Wojewódzkiego za 49 zł to przegięcie, to lepiej trzymajcie się mocno.

Więcej kulinarnych ciekawostek znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

MrKryha odwiedził pizzerię Casa di Paolo, która znajduje się w Redzie. Pojechał tam, aby spróbować najdroższej włoskiej pizzy w Polsce. Jak sam przyznaje na początku filmu, który opublikował na YouTubie, "cena zwala z nóg".

Zobacz wideo Zobacz też przepis na pyszną pizzę według Hapsa

Najdroższa pizza w Polsce. A na niej trufle, kawior i homar

Ile kosztuje najdroższa pizza w Polsce? Uwaga, trzymajcie się mocno, bo nie uwierzycie. Za ten przysmak trzeba zapłacić aż 799 zł! Dlaczego jest tak drogo? MrKryha w wideo wylicza, co znajduje się na pizzy z Casa di Paolo.

Kawior z jesiotra syberyjskiego, homar gotowany w białym winie, czarna trufla świeżo starta i całość okraszona jadalnym złotem.

Youtuber ocenił również smak pizzy. "Trufla ma orzechowo-ziemisty smak, kawior słodko-słonawy, posmak morza. Homar fajnie ugotowany, taki sprężysty. Pizza ma bardzo cienkie ciasto, barwione na taki czarny kolor" - opisuje. MrKryha dodaje, że najdroższa pizza w Polsce jest dostępna tylko na specjalne zamówienie z wyprzedzeniem.

 

Pizza za 800 zł. "Zjadłabym, ale nie zapłaciłabym tyle"

Jak można było się spodziewać, film o tak kosztownej potrawie wywołał spore poruszenie. Ma już ponad 250 tysięcy wyświetleń i pół tysiąca komentarzy. Większość osób dość sceptycznie podeszła do płacenia za pizzę 800 zł.

Jedyne, co robi wrażenie, to cena.
W tej cenie bym znalazł pizzę we Włoszech i lot w dwie strony.
Zjadłabym, ale nie zapłaciłabym tyle za pizzę. Pomimo drogich składników, to max. 300 zł, bo w małych ilościach przecież był ten krab czy kawior, poniosło z ceną.

MrKryha w jednym z komentarzy wyliczył też, ile orientacyjnie kosztują poszczególne składniki:

Wstawiam orientacyjne ceny składników: trufla 200 zł, kawior 200 zł, homar 120 -150 zł, jadalne złoto ok. 80 zł, ciasto barwione węglem ręcznie wyrabiane, wino, mozzarella fior di latte (jeszcze z kilkanaście zł)...

Kilka osób zwróciło uwagę, że podane ceny to często ceny za opakowanie, które starczyłyby na kilka takich pizz. Jeden z komentujących negatywnie ocenił też obecność jadalnego złota, które uznał za kicz. Do dyskusji włączył się również właściciel Casa di Paolo, który postanowił sprostować ceny podawane przez innych użytkowników w komentarzach:

To teraz czas na małe sprostowanie: płatek złota może i ok. 18 zł, ale tu masz 3 szt. (dolicz dostawę), czarna trufla 25 g za 59 zł hit sezonu. Ceny trufli są zależne od wielkości danego okazu, hiszpańskie zimowe są w cenie 7 zł za 1 g, tutaj było ok. 20 g plus koszt transportu; homar tu poległeś po całości. Homar 200 zł/kg. Na pizzy masz cały ogon plus 2 szczypce. Ok. 160 zł z transportem (pamiętaj, że on sam do nas nie przypłynie), ktoś musi po niego pojechać (czas+paliwo);, kawior z jesiotra syberyjskiego 4 × 30 g to koszt 220 zł. Mi wychodzi ok. 650 zł. A i zapomniałbym. Pamiętaj o podatkach VAT i dochodowym. Pozdrawiamy serdecznie.

A wy co myślicie o pizzy za 799 zł? Bylibyście gotowi tyle wydać, czy to przesada? Przekonują was wyliczenia pizzerii? Piszcie!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.