Kuchnia polska jest bardzo bogata i przez wieki oswajała się z najróżniejszymi wpływami. Każdy region może poszczycić się czymś wyjątkowym, a kuchnia małopolska jest szczególnie interesująca i zróżnicowana. Nie każdy wie, że Małopolska może poszczycić się wyjątkowym przepisem na pyszny fastfood, którego można spróbować na krakowskich ulicach, w budach i różnych restauracjach. Znacie maczankę krakowską? Nie? To naprawdę wieeeele tracicie.
beats1 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Dziś mamy dla was przepis w stylu "cudze chwalicie, swego nie znacie". Kraków kojarzy się nam z lajkonikiem, obwarzankami i pięknym rynkiem. Jednak fanom dobrego mięsa i smakowitych kanapek powinien kojarzyć się z jeszcze jedną rzeczą - maczanką krakowską. To bardzo popularny od wielu lat fast food, który możemy zamówić w barze i małych budkach. To kanapka z wieprzowiną moczoną w aromatycznym sosie. Nieco przypomina pulled pork, jednak jest dużo smaczniejsza. Jeśli masz daleko do Krakowa, a chcesz spróbować pysznej kanapki ociekającej mięsnym sosem, zrób ją w domu - ten przepis jest banalny. Jakiego mięsa użyć? Tutaj wybór jest oczywisty - jak maczanka, to karkówka.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłam burgera w tortill. Pycha, to mało powiedziane
Maczanka krakowska - małopolski fast food lepszy od burgerów
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, majeranek, słodka i ostra papryka, kminek,
szklanka rosołu lub bulionu, powinien być bardzo esencjonalny,
łyżka mąki,
4 bułki,
kilka ogórków kiszonych,
chrzan do smaku.
Maczanka krakowska - sposób wykonania:
Mięso osusz i natrzyj solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i innymi przyprawami. Odłóż na kilka godzin do lodówki, by przeszło aromatem przypraw. W tym czasie posiekaj cebulę w piórka.
Na patelni rozgrzej solidną łyżką smalcu i obsmaż mięso z każdej strony przez minutę, by się zamknęło. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, dodaj liście laurowe, cebulę oraz ziele angielskie i wlej bulion lub rosół.
Naczynie szczelnie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Piecz przez ok. 4 godziny, aż mięso będzie całkiem miękkie, wręcz rozpadające się.
Na patelni, na której obsmażało się mięso, podgrzej bułki i posmaruj je odrobiną chrzanu. Mięso wyjmij z naczynia i poszarp widelcem.
Powstały sos przelej do rondelka. Jeśli jest twoim zdaniem za mocny, dolej odrobinę bulionu. Następnie zapraw go łyżką mąki i podgrzewaj, aż lekko zgęstnieje.
Poszarpane mięso włóż do rondelka z sosem i wymieszaj. Następnie mięso wymoczone w sosie połóż na bułkę, dodaj pokrojone ogórki kiszone i złóż kanapkę. Podawaj na ciepło.