• Link został skopiowany

Krakowska kanapka bije na głowę burgery i kebaby. Jak zrobić słynną maczankę? Użyj odpowiedniego mięsa

Kuchnia polska jest bardzo bogata i przez wieki oswajała się z najróżniejszymi wpływami. Każdy region może poszczycić się czymś wyjątkowym, a kuchnia małopolska jest szczególnie interesująca i zróżnicowana. Nie każdy wie, że Małopolska może poszczycić się wyjątkowym przepisem na pyszny fastfood, którego można spróbować na krakowskich ulicach, w budach i różnych restauracjach. Znacie maczankę krakowską? Nie? To naprawdę wieeeele tracicie.
Maczanka krakowska - uliczny hit z Małopolski
beats1 /Shutterstock

Dziś mamy dla was przepis w stylu "cudze chwalicie, swego nie znacie". Kraków kojarzy się nam z lajkonikiem, obwarzankami i pięknym rynkiem. Jednak fanom dobrego mięsa i smakowitych kanapek powinien kojarzyć się z jeszcze jedną rzeczą - maczanką krakowską. To bardzo popularny od wielu lat fast food, który możemy zamówić w barze i małych budkach. To kanapka z wieprzowiną moczoną w aromatycznym sosie. Nieco przypomina pulled pork, jednak jest dużo smaczniejsza. Jeśli masz daleko do Krakowa, a chcesz spróbować pysznej kanapki ociekającej mięsnym sosem, zrób ją w domu - ten przepis jest banalny. Jakiego mięsa użyć? Tutaj wybór jest oczywisty - jak maczanka, to karkówka. 

Zobacz wideo Zrobiłam burgera w tortill. Pycha, to mało powiedziane

Maczanka krakowska - małopolski fast food lepszy od burgerów

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej, 
  • 2 cebule, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, majeranek, słodka i ostra papryka, kminek,
  • szklanka rosołu lub bulionu, powinien być bardzo esencjonalny,
  • łyżka mąki, 
  • 4 bułki, 
  • kilka ogórków kiszonych,
  • chrzan do smaku. 

Maczanka krakowska - sposób wykonania:

  1. Mięso osusz i natrzyj solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i innymi przyprawami. Odłóż na kilka godzin do lodówki, by przeszło aromatem przypraw. W tym czasie posiekaj cebulę w piórka.
  2. Na patelni rozgrzej solidną łyżką smalcu i obsmaż mięso z każdej strony przez minutę, by się zamknęło. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, dodaj liście laurowe, cebulę oraz ziele angielskie i wlej bulion lub rosół.
  3. Naczynie szczelnie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Piecz przez ok. 4 godziny, aż mięso będzie całkiem miękkie, wręcz rozpadające się.
  4. Na patelni, na której obsmażało się mięso, podgrzej bułki i posmaruj je odrobiną chrzanu. Mięso wyjmij z naczynia i poszarp widelcem.
  5. Powstały sos przelej do rondelka. Jeśli jest twoim zdaniem za mocny, dolej odrobinę bulionu. Następnie zapraw go łyżką mąki i podgrzewaj, aż lekko zgęstnieje.
  6. Poszarpane mięso włóż do rondelka z sosem i wymieszaj. Następnie mięso wymoczone w sosie połóż na bułkę, dodaj pokrojone ogórki kiszone i złóż kanapkę. Podawaj na ciepło.
Więcej o: