Grillowanie to dla Polaków niemal świętość. Z namaszczeniem przygotowujemy karkówki, kiełbasy, kaszanki i kurczaki. Z czułością obtaczamy je w marynacie i chowamy je do lodówki, by nabrały jak najwięcej aromatu. Do tej listy koniecznie trzeba dodać szaszłyki, które oczywiście nie są żadną nowością, ale mamy wrażenie, że na ruszcie lądują zdecydowanie rzadziej. Dlatego podrzucamy ci trzy przepisy na szaszłyki na grilla - wszystkie znacznie różnią się między sobą, więc mamy nadzieję, że znajdziesz taki, który najbardziej ci odpowiada.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę. Jogurt naturalny przełóż do dużej miski i dodaj obie papryki, garam masala, imbir, koncentrat pomidorowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy oraz sól i dokładnie wymieszaj.
Mięso z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do innego naczynia niż to, w którym była robiona marynata, a następnie zalej je nią i wymieszaj rękami tak, by dokładnie oblepiła każdy kawałek kurczaka. Wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed grillowaniem przygotuj sos. Ogórek zetrzyj do naczynia. Odciśnij z nadmiaru płynu. Dodaj jogurt grecki, skórkę oraz sok z limonki i łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszaj. Miętę drobno posiekaj i dorzuć do sosu. Dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka wyjmij z lodówki wcześniej, żeby zdążył osiągnąć temperaturę pokojową. Potem nabij go na patyczki do szaszłyków i połóż na ruszt. Podawaj z sosem jogurtowo-miętowym posypanym posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka: Szaszłyki z kurczaka możesz też upiec w piekarniku. Ustaw wtedy urządzenie na 200 stopni i piecz mięso przez około 15-20 minut.
Szaszłyki na grilla zawsze robisz z piersi lub innej części? Polecamy pewną odmianę i wypróbowanie mięsa mielonego. Do grillowania nadaje się idealnie. W końcu tak robi się chociażby koftę.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso przekładamy do dużego naczynia. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do mięsa. Wsypujemy bułkę tartą, wszystkie przyprawy i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy rękami składniki.
Mięso nakładamy na patyczki do szaszłyków. Obklejamy je nim dokładnie z każdej strony. Kładziemy na ruszcie grillowym lub pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około 20 minut.
Był kurczak, było mięso mielone, więc teraz pora na rybę. Łosoś idealnie nadaje się do grillowania, również jako składnik szaszłyków. Poniżej podajemy cały przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Łososia pokrój w równą kostkę, a cytrynę w plasterki. Połowę cukinii pokrój w długie plastry, a połowę w półkola. Ziemniaki dokładnie wyszoruj (młodych nie musisz obierać) i obgotuj je przez 7-8 minut. Potem odcedź, zaczekaj, aż trochę wystygną i przekrój na pół.
Składniki nabijaj na patyczki do szaszłyków. Możesz to robić w różnych konfiguracjach: wymieszać wszystkie produkty lub tylko dwa albo trzy. Grilluj aż się zarumienią.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!