Pamiętasz jeszcze słoneczne kotlety z czasów PRL? Tych kilka składników przywróci wspomnienia

Tradycyjny schabowy w panierce to dzisiaj jedno z najczęściej pojawiających się dań na polskich stołach. W czasach PRL-u ten kawałek mięsa był na wagę złota. Dla mirażu obfitości rozbijano go na cienki plaster i pokrywano dużą ilością panierki z bułki tartej, jeśli akurat była dostępna. Kiedy brakowało panierki, powstawał tak zwany słoneczny kotlet.

Za komuny brakowało wielu składników, a pułki sklepowe świeciły pustkami, był to jednak czas, kiedy gospodynie domowe przechodziły same siebie, aby podać na stołach najlepszy możliwy posiłek. Z braku laku zrodziły się słoneczne schaboszczaki, które mogą stać się świetnym urozmaiceniem twoich niedzielnych obiadów.

Zobacz wideo Małysz zdejmuje panierkę z kotletów! "To jest zboczenie zawodowe"

Pierwsze polskie schabowe

Pierwsze wzmianki o tym daniu pojawiły się w Polsce za sprawą książki kucharskiej z 1860 roku. Po raz pierwszy użyto nazwy „kotlet" w książce "365 obiadów za pięć złotych" Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje w niej przygotowanie, dzisiaj znanego schaboszczaka, w tej sposób "Wziąść część schabową, to jest kotletową: pokrajać tak, aby przy każdéj kostce było mięso, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku rozbitém, osypać bułką tartą i smażyć na rozpaloném maśle lub gorącym szmalcu. Szarlotki usmażone osobno w maśle, wszelkie sosy cébulowe, musztardowe lub ostre służą do kotletów wieprzowych. Można również robić kotlety siekane wieprzowe, zupełnie tak jak baranie i dawać je z sosem lub użyć do obłożenia jarzyny". Co ciekawe przepis w podobnej formie jest stosowany do dzisiaj.

Jak postały słoneczne kotlety

Za komuny, z powodu trudności z dostępem składników takich jak bułka tarta, wykorzystywano, co było pod ręką. W tamtych czasach kotlety zaczęto panierować w mieszance mąki, jajek i soli. Są tacy, którzy uważają, że słoneczne kotlety są równie dobre, jak nie lepsze niż tradycyjnie nam znane w panierce z bułki tartej. Spróbuj odtworzyć tego przepisu i przekonaj się, czy w takiej wersji smakują ci bardziej lub wróć wspomnieniami do dawnych lat.

Przepis na słoneczne kotlety

Składniki:

  • 4 plastry schabu wieprzowego,
  • 2 jajka na każdy plaster schabu,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • Sól i pieprz,
  • Smalec do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozbij na płasko każdy plaster schabu tłuczkiem, uważając, aby nie rozbić zbyt cienko i nie stworzyć dziur.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Do miski wbij jajka, mąkę i dodaj szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem na gładką masę. Konsystencja powinna być podobna lub lekko gęstsza niż ciasto naleśnikowe.
  • Na patelni rozgrzej smalec.
  • Dokładnie obtocz kotlety w mieszance i wrzucaj na patelnię.
  • Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Czas smażenia zależy od grubości mięsa, nie dłużej niż 5 minut z każdej strony.
  • Po usmażeniu odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.