Kotlet po kowalsku to nie żarty, a przepis na obłędny obiad. Wystarczy dobre mięso i pierzyna z warzyw

Mielone czy schabowe odejdą w zapomnienie, jeśli zaserwujesz domownikom te obłędne kotlety po kowalsku. Tego smaku nie da się podrobić, a wszystko za sprawą kruchego i soczystego mięsa skrytego pod pierzynką z warzyw i sera.

Klasyczne obiady się znudziły? Zamiast po raz kolejny gotować rosół, pierogi czy mielone, postaw na mięsną ucztę w niecodziennym wydaniu. Tu króluje cieniutki schab w anturażu przypraw i najważniejszej części, czyli pierzynki przygotowanej z soczystych warzyw. Całość rozpływa się w ustach i zawsze smakuje wybornie. 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Kotlety po kowalsku to danie, które nie ma sobie równych. Pokrój, usmaż, zapiecz i gotowe

Nic nie smakuje tak dobrze, jak tradycyjny, polski obiad. W wiosennym menu nie brakuje smakowitości jak duszona młoda kapusta, pierogi, gąbki, mizeria, jajka sadzone z puree czy lekkich i pożywnych zup. Jeśli jednak chodzi o mięsne kąski, warto postawić na coś nieco bardziej oryginalnego od mielonych czy klasycznych schabowych. Kotlety po kowalsku to prawdziwa rewelacja, która zaskoczy nawet wymagającą teściową. Ich sekret tkwi w dodatkach i zapiekaniu pod serową pierzynką

Do przygotowania kotletów po kowalsku nie trzeba wiele. Naszą bazą jest dorodny schab, który należy delikatnie robić na cienkie płaty. Mięso obsmażamy i układamy w naczyniu żaroodpornym z duszonymi warzywami i plasterkiem sera. Całość na koniec zapiekamy i obłędny obiad może już wylądować na stole. Jeśli podasz takie mięso, możesz liczyć na pochwały od całej rodzinny, a kolejka po dokładkę jest niemalże oczywista. 

Przepis na kotlety po kowalsku - ten smak będzie długo wspominany

Składniki: 

  • 2 plastry schabu - najlepiej każdy po 150 g,
  • cebula,
  • 10 większych pieczarek,
  • 2 duże plastry żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej lub masło klarowane,
  • mąka pszenna,
  • jajko,
  • bułka tarta. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek obierz i pokrój cebulę i pieczarki. 
  2. Grzyby i warzywa wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż kilka minut, aż pieczarki ładnie odparują, a całość się ładnie zarumieni. 
  3. W tym czasie rozbij delikatnie plastry schabu, dopraw solą i pieprzem z obu stron. 
  4. Mięso panieruj następnie tak jak klasyczne kotlety. Zacznij od mąki, później jajko, a na koniec bułka tarta. 
  5. Kotlety smaż na oleju, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. 
  6. Na wierzch ułóż wcześniej podsmażone pieczarki z cebulą. Na koniec przykryj wszystko plastrem dowolnego sera żółtego i zapiekaj danie w 180 stopniach przez pięć minut. Serwuj z ulubionymi dodatkami, smacznego!
Które danie z polskiej kuchni jest twoim zdaniem najlepsze?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.