Klasyczne obiady się znudziły? Zamiast po raz kolejny gotować rosół, pierogi czy mielone, postaw na mięsną ucztę w niecodziennym wydaniu. Tu króluje cieniutki schab w anturażu przypraw i najważniejszej części, czyli pierzynki przygotowanej z soczystych warzyw. Całość rozpływa się w ustach i zawsze smakuje wybornie.
Nic nie smakuje tak dobrze, jak tradycyjny, polski obiad. W wiosennym menu nie brakuje smakowitości jak duszona młoda kapusta, pierogi, gąbki, mizeria, jajka sadzone z puree czy lekkich i pożywnych zup. Jeśli jednak chodzi o mięsne kąski, warto postawić na coś nieco bardziej oryginalnego od mielonych czy klasycznych schabowych. Kotlety po kowalsku to prawdziwa rewelacja, która zaskoczy nawet wymagającą teściową. Ich sekret tkwi w dodatkach i zapiekaniu pod serową pierzynką.
Do przygotowania kotletów po kowalsku nie trzeba wiele. Naszą bazą jest dorodny schab, który należy delikatnie robić na cienkie płaty. Mięso obsmażamy i układamy w naczyniu żaroodpornym z duszonymi warzywami i plasterkiem sera. Całość na koniec zapiekamy i obłędny obiad może już wylądować na stole. Jeśli podasz takie mięso, możesz liczyć na pochwały od całej rodzinny, a kolejka po dokładkę jest niemalże oczywista.
Składniki:
Sposób przygotowania: