• Link został skopiowany

Przepis na zapiekankę gyros. Fenomenalny smak pod serową pierzynką. Oryginalny pomysł na obiad

Szukasz nowego pomysłu na obiad? Warto sięgnąć po przepis na zapiekankę gyros. Jej bogaty smak przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Przygotujecie ją w zaledwie godzinę. Do jej wykonania będą potrzebne te same składniki, co na zwykły gyros.
Przepis na zapiekankę gyros
Fot. m_krohn /Pixabay

Jeśli lubicie gyros, warto sięgnąć po poniższy przepis. Zapiekanka gyros będzie bardzo smacznym i oryginalnym pomysłem na obiad. Jej przygotowanie nie różni się niczym od przyrządzenia zwykłego gyrosu. Jedyna różnica to umieszczenie wszystkich produktów w naczyniu żaroodpornym i zapieczenie całości w piekarniku. Składniki można zmieniać i dodawać je w innych proporcjach niż podane - wszystko zależy od waszych upodobań.

Zobacz wideo

Przepis na gyros z piekarnika - zapiekanka pełna smaków

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • szklanka ryżu,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • czerwona papryka,
  • kilka ogórków konserwowych,
  • dwie duże cebule,
  • przyprawa gyros,
  • żółty ser,
  • majonez,
  • ketchup,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.

Zapiekanka gyros to oryginalny pomysł na obiad. Jej wykonanie zajmuje około godziny

Przygotowanie:

  1. Pokrój mięso w kostkę. Przełóż je do miski i polej kilkoma łyżkami oleju. Następnie posyp je przyprawą gyros. Wymieszaj dokładnie mięso z olejem i przyprawą i wstaw całość do lodówki na około pół godziny.
  2. Pokrój w kostkę paprykę i ogórki. Przygotuj kukurydzę, przełóż ją na sitko i wypłucz. W mniejszym naczyniu połącz majonez z ketchupem tak, aby uzyskać sos o jednolitej konsystencji.
  3. Ugotuj ryż. Pokrój w kostkę cebulę i zeszklij ją na patelni. Dodaj do niej zamarynowane mięso i smaż całość na dużym ogniu.
  4. Dodaj ryż do kurczaka, wymieszaj i duś przez kilka minut na małym ogniu.
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne. Przełóż do niego ryż z kurczakiem i polej połową sosu. Posyp całość startym żółtym serem. Kolejną warstwą będą papryka z kukurydzą i ogórkami. Ponownie polej gyros sosem i posyp całość startym serem. 
  6. Piecz gyros przez około 20 minut w 170 st. C.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: