1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 opakowanie sera kremowego Hochland Gouda
150 ml bulionu
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 mango
2 garści pomidorków koktajlowych
Do podania:
Ryż
Świeża kolendra
Czarny sezam
Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem. W pojemniku blendera umieść kremowy serek. Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion, kurkumę oraz kmin rzymski i zmiksuj wszystkie składniki na gładki sos. Mango obierz ze skórki i pokrój w kostkę, pomidorki przekrój na pół. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodaj mięso i smaż, aż straci surowy kolor. Wlej sos serowy i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do minimum i duś około 8 minut. Po wskazanym czasie dodaj pokrojone mango oraz pomidorki i duś jeszcze dwie minuty. W razie potrzeby dopraw danie solą oraz pieprzem. Serowe curry z kurczaka podawaj z dodatkiem ryżu, posypane świeżą kolendrą i czarnym sezamem.