Bluszczyk kurdybanek, znany też jako bluszczyk ziemny, kurdybanek czy obłożnik, to roślina spotykana w całej Europie i pospolita w Polsce. Spotkać ją można na przydrożach, łąkach, lasach i w zaroślach, a w ogrodzie i na polach traktowana jest jak pospolity chwast. Okazuje się jednak, że ma wiele korzystnych właściwości, a świetnie sprawdzi się nie tylko w kuchni.
Bluszczyk kurdybanek dorasta do ok. 20 cm wysokości, ma też długie, bo sięgające nawet metra, rozłogi. Najbardziej charakterystyczne są liście i kwiaty. Listki w kształcie serca, o karbowanych okrągłych brzegach, od spodu często mają fioletowoczerwony kolor. Drobne kwiaty z kolei są fioletowe, niebieskofioletowe, rzadko o czerwonawej barwie. Kurdybanek kwitnie od kwietnia do czerwca.
To roślina miododajna, często więc w okolicy możesz spotkać pszczoły i inne owady zapylające. Odstrasza też komary, to więc dobry wybór do ogródka. Jeśli chcesz uprawiać bluszczyk kurdybanek, lepiej wybierz dla niego miejsce nieco odosobnione i z dala od innych roślin ozdobnych. Jest bowiem dość ekspansywny i szybko się rozwija, co może niestety skutkować marnieniem innych kwiatów.
Choć bluszczyk bywa utrapieniem, szczególnie gdy zaczyna się za bardzo rozgaszczać w ogrodzie, warto zwrócić uwagę na jego właściwości i nie wyrzucać od razu całej rośliny prosto do kompostownika. Kurdybanek jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a jako zioło wspomaga organizm np. w niestrawności czy przeziębieniu. Jak wylicza Nadleśnictwo Browsk, z bluszczyka możesz zrobić ziołową herbatkę, nalewkę lub wykorzystać jako przyprawę w kuchni. Ma charakterystyczny przyjemny korzenny zapach i smak. Liście możesz dodawać do sosów, zup, mięs, np. jako zamiennik pietruszki i lubczyku.
Kiedy najlepiej zbierać bluszczyk kurdybanek? Warto to zrobić na samym początku kwitnienia, a więc w kwietniu i maju. Zbierz roślinę ze słonecznych stanowisk. Możesz ją wykorzystywać zarówno na świeżo, jak i w formie suszonych listków. Bluszczyk można czasem pomylić z jasnotą purpurową, to jednak także roślina jadalna, której liście można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.