Pomysł na obiad z piersi kurczaka. Lepszy od kotletów i rolady. Robi się sam, a smak powala

Chodzi ci po głowie pomysł obiad z piersi kurczaka, ale nie wiesz, co tym razem wybrać? Kotlety czy gyros mogą się już przejeść, tym razem więc proponujemy pyszne i aromatyczne piersi kurczaka w pomidorach z piekarnika.

Pomysłów na obiad z piersi kurczaka nie brakuje. Możesz z nich zrobić kotlety w panierce, upiec w całości, pokroić w kostkę i usmażyć lub zawinąć w roladę z ulubionymi dodatkami, takimi jak szpinak czy grzyby... Wariacji jest tyle, że możesz je wypróbowywać przez miesiąc. Tym razem proponujemy jednak nieco inną wersję zapiekanej piersi w pomidorach.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Pomysł na obiad z piersi kurczaka z piekarnika. Alternatywa dla kotletów

Znudziły ci się kotlety i nie masz ochoty na kurczaka z sosem? Wypróbuj przepis na pierś w pomidorach. Przygotowanie jest szybkie i proste, a mięso możesz bez problemu doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami, choć oregano i bazylia wydają się tu niezbędne. Nie jest to jednak zwykła pieczona pierś z kurczaka, do środka wkładasz bowiem suszone pomidory, będące kopalnią smaku umami. Możesz je zaserwować na obiad z pieczonymi ziemniakami, które bez problemu przygotujesz w jednym piekarniku, ale też purée, ziemniakami z koperkiem, ryżem, a nawet kaszą.

Pieczona pierś z kurczaka w pomidorach. Pomysł na sycący i zdrowy obiad

Do piersi kurczaka w pomidorach będziesz potrzebować:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 4 kawałki suszonych pomidorów (lub 2 łyżki już gotowych krojonych),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki natki pietruszki siekanej,
  • 2 łyżki oliwy (opcjonalnie łyżkę masła),
  • sól i pieprz do smaku,
  • oregano lub inne ulubione zioła,
  • 250 g pomidorków koktajlowych lub na gałązce,
  • opcjonalnie: garść liści szpinaku i garść świeżych liści bazylii.

Pierś z kurczaka wypełniona aromatycznym śmietanowo-szpinakowym farszemPierś z kurczaka wypełniona aromatycznym śmietanowo-szpinakowym farszem fot. mygraphx / pixabay.com

Pierś kurczaka oczyść z błonek, kostek i włókien. Przekrój w połowie, a następnie każdą z nich przekrój w poziomie na dwa płaskie filety. Możesz je lekko rozbić. Na środek każdego z filetów ułóż pokrojone pomidory, dodaj szpinak (jeśli lubisz). Złóż na pół, możesz zabezpieczyć wykałaczką. Oprósz lekko solą, pieprzem, oregano lub ulubionymi ziołami i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw na kilka minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj brytfannę lub naczynie żaroodporne. Piersi ułóż w naczyniu. Przekrój pomidorki na pół, wsyp do brytfanny. Wszystko polej oliwą (i opcjonalnie masłem), dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Pod koniec dodaj posiekaną świeżą bazylię. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Lubisz pierś z kurczaka?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.