Polacy uwielbiają cebulę - i trudno się temu dziwić. Aromatyczne warzywo stanowi jeden z podstawowych składników wykorzystywanych w kuchni. Nadaje intensywnego smaku i sprawia, że mamy ochotę na dokładkę. Przydaje się przy przyrządzaniu potraw gotowanych, jak i pieczonych czy smażonych. Choć jest łatwo dostępna w każdym sklepie i markecie spożywczym, to warto samemu zająć się jej uprawą. Zwłaszcza że jest ona banalnie prosta.
Cebula to jedna z łatwiejszych roślin do uprawy w przydomowym ogródku. Aby jednak stymulować jej wzrost, warto odpowiednio o nią zadbać. Ważne jest nie tylko regularne podlewanie, ale i nawożenie, które dostarczy glebie odpowiednich składników odżywczych. W przypadku warzyw, szczególnie cenna jest obecność potasu, fosforu i azotu. Wszystkie te elementy znajdziesz w... skórce od banana.
Domowa odżywka na bazie skórek banana doskonale wesprze rozwój cebuli. Naturalny nawóz możesz przygotować na dwa sposoby. Pierwszy z nich wymaga wysuszenia kilku skórek w piekarniku, a następnie zmiażdżenia ich na proszek. Rozsyp powstały pył po ziemi wokół warzyw, a po kilku tygodniach zauważysz znaczne zmiany. Druga metoda z kolei polega na przygotowaniu nawozu do podlewania. W tym celu pokrój skórki na mniejsze kawałki, a w kolejnym kroku zalej je litrem ciepłej wody. Odstaw roztwór w chłodne miejsce na kilka dni, po czym podlewaj nim cebulę raz na dwa tygodnie.
Cebula przepada za ziemią żyzną, bogatą w próchnicę i niekwaśną. Idealne pH dla niej wynosi od 5,5 do 6,5. Ponadto roślina ta powinna rosnąć w dobrze nasłonecznionym miejscu, najlepiej w ziemi, w której wcześniej sadzone były: buraki, groch, marchew, fasola lub kapusta. Radzimy natomiast unikać sadzenia cebuli w glebie, w której rósł już czosnek, szczypiorek, a także por. W sezonie letnim należy bezwzględnie pamiętać o regularnym podlewaniu - warzywo to powinno mieć cały czas lekko wilgotne podłoże. Zadbaj o powyższe warunki, a cebula urośnie piękna i obfita.