W codziennej gonitwie często sięgamy po sprawdzone przepisy na obiad, które znają wszyscy. Rosół mielone, duszone mięso czy ziemniaki z sosem. Jednak czasem warto wyjść poza utarte szlaki kulinarne i spróbować czegoś zupełnie nowego. Jeżeli zrobisz ten przepis choć raz, zostanie w twoim menu na dłużej!
Schabowe w majonezie to niezwykła odmiana popularnego dania, która zaskakuje swoim smakiem i delikatnością. Polega na marynowaniu schabu w mieszance majonezu oraz wybranych przyprawach, co sprawia, że mięso staje się wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Ten sposób przygotowania schabowych szczególnie rekomendujemy w przypadku, gdy mięso nie jest zbyt miękkie, ponieważ zanurzenie go w tej zmiękczającej marynacie gwarantuje doskonały efekt końcowy.
Zanim przejdziemy do smażenia kotletów schabowych, najpierw warto skupić się na przygotowaniu odpowiedniej marynaty. Do nie potrzebować będziesz:
W większej misce rozbij jajko, dodaj majonez i połącz to w kremową masę. Dodaj koper, pietruszkę, sok z cytryny, a także przyprawy.
Aby wykonać idealnie kruche i pyszne kotlety, musimy wykorzystać przygotowaną już marynatę. Umieszczamy w niej kawałki wcześniej rozbitego schabowego. Tyle kawałków ile potrzebujesz. Pozostawiamy je na minimum 4 godziny i wstawiamy do lodówki. Możemy zostawić mięso także na noc. Następnie smażymy nasze kotlety. Potrzebować dodatkowo będziemy:
Kotlety wyciągamy z marynaty, panierujemy w bułce tartej i smaży na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!