Od dziś będziesz podawać tylko taki schab! Te kotlety z majonezem pierwszy raz zjadłam u teściowej

Pomimo dysponowania wieloma przepisami na przygotowanie obiadu, masz wrażenie, że wszystko ci się przejadło? W takim razie przygotuj kotlety z majonezem. Tego smaku szybko nie zapomnisz. Ich zrobienie jest banalnie proste.

W codziennej gonitwie często sięgamy po sprawdzone przepisy na obiad, które znają wszyscy. Rosół mielone, duszone mięso czy ziemniaki z sosem. Jednak czasem warto wyjść poza utarte szlaki kulinarne i spróbować czegoś zupełnie nowego. Jeżeli zrobisz ten przepis choć raz, zostanie w twoim menu na dłużej!

Zobacz wideo Warstwowo: tort z tortilli

W czym zamarynować schab, żeby był kruchy? Postaw na majonez

Schabowe w majonezie to niezwykła odmiana popularnego dania, która zaskakuje swoim smakiem i delikatnością. Polega na marynowaniu schabu w mieszance majonezu oraz wybranych przyprawach, co sprawia, że mięso staje się wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Ten sposób przygotowania schabowych szczególnie rekomendujemy w przypadku, gdy mięso nie jest zbyt miękkie, ponieważ zanurzenie go w tej zmiękczającej marynacie gwarantuje doskonały efekt końcowy.

W czym zamarynować schab, żeby był kruchy? Postaw na majonezW czym zamarynować schab, żeby był kruchy? Postaw na majonez W czym zamarynować schab, żeby był kruchy? Postaw na majonez: Foto: Pawel Kacperek/iStock.com

Jak zamarynować kotlety schabowe w majonezie? To proste

Zanim przejdziemy do smażenia kotletów schabowych, najpierw warto skupić się na przygotowaniu odpowiedniej marynaty. Do nie potrzebować będziesz:

  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

W większej misce rozbij jajko, dodaj majonez i połącz to w kremową masę. Dodaj koper, pietruszkę, sok z cytryny, a także przyprawy.

Jak zrobić pyszne kotlety schabowe? Będą idealnie kruche

Aby wykonać idealnie kruche i pyszne kotlety, musimy wykorzystać przygotowaną już marynatę. Umieszczamy w niej kawałki wcześniej rozbitego schabowego. Tyle kawałków ile potrzebujesz. Pozostawiamy je na minimum 4 godziny i wstawiamy do lodówki. Możemy zostawić mięso także na noc. Następnie smażymy nasze kotlety. Potrzebować dodatkowo będziemy:

  • 4 łyżki bułki tartej
  • Oleju do smażenia

Kotlety wyciągamy z marynaty, panierujemy w bułce tartej i smaży na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.