Zastanawiasz się jakie dania na Wielkanoc podać swoim gościom? Wykorzystaj stary przepis na pasztet Karola Okrasy. Jest to jego rodzinna receptura, a oprócz mięsa znajdziemy w nim np. suszone owoce.
3
Ten rarytas na Wielkanoc podaje Okrasa. Zdradza przepis. Goście będą prosić o dokładkę. Foto: szakalikus/iStock.com. karol.okraca/instagram.com
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Karol Okrasa jest znany jako popularny kucharz, który inspiruje widzów do gotowania dzięki swojemu kreatywnemu podejściu. Jego programy wzbogacają wiedzę kulinarną widzów na temat zarówno tradycyjnych, jak i nowatorskich przepisów. Na tę Wielkanoc przedstawia oryginalny przepis na pasztet.
REKLAMA
Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]
Zadbaj o składniki na wielkanocne potrawy. Postaw na jakość
Jednym z głównych składników potrzebnych do przygotowania pasztetu z rodzinnego przepisu Okrasy jest kaczka. Warto zatrzymać się nad jej wyborem. Aby wybrać dobrej jakości mięso, zwróć uwagę na kolor. Powinno być jasnoróżowe lub czerwonobrązowe, bez oznak szarości. Dodatkowo wybieraj kaczki o elastycznej skórze, która nie jest zbyt tłusta ani zbyt sucha, co świadczy o świeżości mięsa.
Jaki pasztet na Wielkanoc będzie najlepszy? Wykorzystaj przepis Okrasy
Przygotowania warto zacząć od oczyszczenia włoszczyzny i pokrojenia jej na mniejsze kawałki. Następnie ugotowania uda kaczki z włoszczyzną przez 2-3 godziny. Gdy mięso będzie gotowe, odcedź je i pozostaw do wystygnięcia, a następnie oddziel mięso od kości wraz ze skórką. Następnie:
Jaki pasztet na Wielkanoc będzie najlepszy? Wykorzystaj przepis OkrasyJaki pasztet na Wielkanoc będzie najlepszy? Wykorzystaj przepis Okrasy Foto: Tennessee Witney/iStock.com
Drobno posiekaj boczek i gotuj go, aż będzie miękki.
Miel mięso ze skórką i boczkiem przez maszynkę kilkukrotnie.
Dodaj do mięsa jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, żurawinę, posiekane śliwki oraz ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną. Wymieszaj dokładnie.
Wsyp suszone grzyby oraz bułkę tartą do naczynia blendera i zblenduj.
Natłuść formę smalcem i posyp ją bułką tartą z grzybami.
Przełóż masę do formy, delikatnie dociskając ją, a wierzch posyp majerankiem.
Piecz pasztet w piekarniku rozgrzanym do 180°C z funkcją góra-dół przez około 40 minut.