Rzeżucha to roślina o charakterystycznym, lekko pikantnym smaku, który dodaje wyrazistości wielu potrawom. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Może być stosowana zarówno w sałatkach, kanapkach, jak i jako dekoracyjny element wielkanocnego koszyczka czy stołu.
Rzeżucha kiełkuje i rośnie bardzo szybko. Zaleca się zasiać ją 7-10 dni przed świętami, by mieć pewność, że będzie bujna i zielona na czas. W związku, z tym że Wielkanoc w 2024 roku wypada 31 marca, rozpoczęcie siewu najlepiej zacząć około 20 marca. Jednak należy pamiętać, że czas wzrostu może się różnić w zależności od warunków środowiskowych i rodzaju nasion.
Rzeżucha może być wysiana zarówno na watę, jak i do ziemi. Pierwsza opcja jest jednak bardziej preferowana ze względu na prostotę i szybkość, ponieważ roślina ta nie wymaga gleby do wzrostu. Wystarczy umieścić nasiona na wilgotnej wacie lub gazie, regularnie je nawilżając, a kiełki powinny pojawić się w ciągu kilku dni.
Rzeżuchę można wykorzystywać i jeść codziennie w wielu różnych potrawach. Oto kilka pomysłów:
Możesz również posypywać rzeżuchę na gotowe dania, takie jak makarony, pizze, zupy czy jajecznica, aby dodać im smaku.