Klasyczny żurek do tej zupy się nie umywa. Wachowicz poleca kujawski przysmak

Zastanawiasz się jak zrobić żurek wielkanocny? W te święta warto postawić na inną zupę. Ewa Wachowicz poleca kiszok. Prosta w przygotowaniu, nie tylko doskonale smakuje, ale także pięknie prezentuje się w ozdobnej misie na świątecznym stole.

Kuchnia regionalna obfituje w niezwykłe dania, wyroby i przepisy. Doskonałym tego przykładem jest kiszok, który Ewa Wachowicz gorąco poleca. Wyjątkowa receptura kujawskiego żurku może nieco różnić się od klasycznej wersji, którą zwykle jadany na wielkanocnym stole, ale jego smak i aromat są równie zachwycające!

Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb

Takie potrawy wielkanocne powinny zagościć na naszym stole. Kiszok poleca Ewa Wachowicz

Kiszok to tradycyjna kujawska zupa, znana również jako kiszczok, żurek kiszczonka lub kliszczanka. Podstawowymi składnikamikaszanka, świeże mięso, zakwas z mąki żytniej, cebula, grzyby, wywar drobiowy lub wołowy, majeranek oraz odrobina jabłka, nadająca charakterystyczny smak. To danie od pokoleń cieszy się popularnością, a jego przygotowanie opiera się na prostocie i wysokiej jakości składnikach od lokalnych produktów.

Co na wielkanocny stół? Tak przygotujesz kiszok

Składniki, których potrzebujesz do przygotowania tego regionalnego dania to:

  • 250 g kaszanki,
  • 1 l wywaru drobiowego lub wołowego,
  • Szklanka zakwasu na żur,
  • Cebula,
  • Łyżka masła klarowanego,
  • 1/4 jabłka,
  • Kilka suszonych kapeluszy grzybów,
  • Łyżka majeranku,
  • Szczypta soli i pieprzu,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,

Dodatkowo przydadzą się także: gotowane ziemniaki, kwaśna śmietana, koperek. Sposób przygotowania zaprezentowała sama Ewa Wachowicz. Całość rozpoczynamy od rozpuszczenia masła klarowanego na patelni i dodania posiekanej cebuli i podsmażenia ją i dodajemy pokrojoną kaszankę. Następnie:

Co na wielkanocny stół? Tak przygotujesz kiszokCo na wielkanocny stół? Tak przygotujesz kiszok Co na wielkanocny stół? Tak przygotujesz kiszok. foto: lusia599/iStock.com

  1. Zetrzyj jabłko na tarce i dodaj do kaszanki. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do garnka z podgrzanym wywarem.
  2. Dodaj namoczone (najlepiej przez całą noc) grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj do momentu, aż składniki zmiękną.
  3. Wlej żur do garnka, dodaj gałkę muszkatołową i zagotuj.
  4. Podawaj z gotowanymi ziemniakami, kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem.
  5. Zupę można zabielić śmietaną, wcześniej ją hartując.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.