Kuchnia regionalna obfituje w niezwykłe dania, wyroby i przepisy. Doskonałym tego przykładem jest kiszok, który Ewa Wachowicz gorąco poleca. Wyjątkowa receptura kujawskiego żurku może nieco różnić się od klasycznej wersji, którą zwykle jadany na wielkanocnym stole, ale jego smak i aromat są równie zachwycające!
Kiszok to tradycyjna kujawska zupa, znana również jako kiszczok, żurek kiszczonka lub kliszczanka. Podstawowymi składnikami są kaszanka, świeże mięso, zakwas z mąki żytniej, cebula, grzyby, wywar drobiowy lub wołowy, majeranek oraz odrobina jabłka, nadająca charakterystyczny smak. To danie od pokoleń cieszy się popularnością, a jego przygotowanie opiera się na prostocie i wysokiej jakości składnikach od lokalnych produktów.
Składniki, których potrzebujesz do przygotowania tego regionalnego dania to:
Dodatkowo przydadzą się także: gotowane ziemniaki, kwaśna śmietana, koperek. Sposób przygotowania zaprezentowała sama Ewa Wachowicz. Całość rozpoczynamy od rozpuszczenia masła klarowanego na patelni i dodania posiekanej cebuli i podsmażenia ją i dodajemy pokrojoną kaszankę. Następnie: