O ryżu i mięsie w gołąbkach już nawet nie pamiętam. Inny farsz robi robotę. Palce lizać, takie pyszne

Zapomnij o klasycznych gołąbkach z ryżem i mielonym. Od dziś na twoim stole może zagościć ta bezmięsna propozycja, która zachwyca smakiem. Jest zdecydowanie tańsza, a jej przygotowanie zajmie ci tylko chwilę.

Wegetariańskie gołąbki z aromatycznym farszem to prawdziwe mistrzostwo smaku, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. To klasyczne danie w nowej, wyjątkowej odsłonie, doskonale sprawdzi się jako propozycja na obiad dla całej rodziny. Gwarancją udanego posiłku będą nie tylko pełne talerze, ale także prośby o dokładkę, których nie będziesz w stanie zliczyć.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Co dodajemy do farszu do gołąbków? Zapomnij o mielonym i ryżu

W jarskiej wersji gołąbków, zamiast tradycyjnego ryżu, warto poeksperymentować z różnymi rodzajami kasz, które nadają potrawie nie tylko wyjątkowego smaku, ale także cennych wartości odżywczych. Dodanie takiego zamiennika sprawi, że wnętrze stanie się bardziej sycące i aromatyczne. Co więcej, jeśli postawisz na grzyby, spełnią kluczową rolę w potrawie jako zamiennik mięsa.

Aby uzyskać pełny smak grzybów, należy je wcześniej odpowiednio przygotować. Namoczenie, ugotowanie i drobne posiekane lub zmielenie, a następnie podsmażenie sprawi, że staną się wyjątkowo pysznym elementem nadzienia. Nie można też zapominać o przyprawach, które nadają potrawie charakterystyczny smak i aromat.

Dlaczego warto jeść boczniaki? Są pełne wartościowych witamin i minerałów
Dlaczego warto jeść boczniaki? Są pełne wartościowych witamin i minerałów Dlaczego warto jeść boczniaki? Są pełne wartościowych witamin i minerałów foto: mrngochuy/pixabay.com

Z czym można zrobić wegetariańskie gołąbki? Kasza i grzyby to podstawa

Do przygotowania naszego dania potrzebujemy kilku składników:

  • 1 główka kapusty białej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Pół woreczka kaszy pęczak i pół woreczka kaszy jęczmiennej,
  • Pół pęczka natki pietruszki,
  • 100 g pieczarek,
  • 100 g suszonych grzybów lub boczniaków,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • Masło klarowane,
  • Pomidorowa passata,
  • Sól, pieprz, papryka słodka i wędzona.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę sparz i odłóż kilka liści, które posłużą do zawijania gołąbków.
  2. Suszone grzyby lub boczniaki namocz w ciepłej wodzie przez około 20-30 minut, a następnie odcedź i pokrój je drobno.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  4. W międzyczasie podsmaż na patelni posiekaną cebulę i czosnek na maśle klarowanym, aż będą miękkie i lekko złociste.
  5. Dodaj pokrojone pieczarki i suszone grzyby lub boczniaki. Smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
  6. Gotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu, a następnie dodaj ją do garnka z podsmażonymi warzywami.
  7. Dopraw przyprawami, dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą, aby zagęścić farsz.
  8. Nałóż porcję farszu na środek każdego liścia kapusty i zawijaj, formując gołąbki.
  9. W dużym płaskim naczyniu żaroodpornym ułóż gołąbki jeden obok drugiego ciasno i zalej pomidorową passatą.
  10. Umieść naczynie w piekarniku i piecz gołąbki przez około 45-60 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości gołąbków i indywidualnych ustawień piekarnika.

Gdy gołąbki będą gotowe, podawaj je gorące, polane sosem pomidorowym lub kwaśną śmietaną.

Więcej o: