Te placki ziemniaczane smakują inaczej, bo dodałam ten składnik. Nikt nie spodziewa się go w środku

Placki ziemniaczane to nasze ulubione danie wśród Polaków. Zazwyczaj robi się je z jednego, klasycznego przepisu i nie dodaje niespotykanych dodatków. Tym razem postanowiliśmy to zmienić, by podkręcić ich smak. Takie połączenie jest zadziwiająco dobre.

Placki ziemniaczane to jedno z tych tradycyjnych dań, które zawsze cieszą się popularnością na naszych stołach. Ich chrupiąca skórka i delikatne wnętrze sprawiają, że są idealnym wyborem na obiad, kolację czy przekąskę. Jednak czasem warto nieco urozmaicić klasyczny przepis, dodając do nich wyjątkowy składnik, jakim jest łosoś. Placki ziemniaczane z łososiem to połączenie dwóch wyjątkowych składników – chrupiących placków i delikatnego, aromatycznego łososia. Ta nietypowa kombinacja tworzy danie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Podczas gdy tradycyjne placki ziemniaczane często podaje się z kwaśną śmietaną lub gulaszem, placki ziemniaczane z łososiem mogą być podawane na wiele różnych sposobów. Mogą stanowić samodzielne danie, podawane z ulubionym dipem, lub być częścią wykwintnego zestawu przekąsek na przyjęciu. Można je także podać na ciepło lub na zimno, co sprawia, że są doskonałym wyborem na różne okazje.

Przepis na placki ziemniaczane z łososiem

Składniki

  • 4 duże ziemniaki,
  • 250 g łososia,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, to samo zrób z cebulą. Łososia pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do warzyw. Dodaj jajka, mąkę posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz, dokładnie wszystko z sobą wymieszaj.
  2. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu. Po podgrzaniu formuj na niej placuszki,i delikatnie je spłaszczaj, aby uzyskać kształt placków.
  3. Smaż placki przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.
  4. Gdy placki ziemniaczane z łososiem będą gotowe, odsącz je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  5. Podawaj je  na ciepło, udekorowane ulubionymi dodatkami, na przykład kwaśną śmietaną, koperkiem lub sokiem z cytryny.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.