Zupa grzybowa po czesku to objawienie. Weź leśne grzyby, pieczarki i coś kwaśnego. Oszalejesz ze szczęścia

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, natomiast sezon na dania z grzybami trwa cały rok. Jedną z najlepszych potraw z grzybów jest oczywiście zupa grzybowa. Jednak ta, którą gotują w ojczyźnie Krecika i Jozina z Bazin, jest absolutnym majstersztykiem. Oprócz grzybów dwa dodatki są szczególnie ważne.

Kuchnia czeska nie należy do najlżejszych, ale z pewnością jest smaczna, treściwa i bogata w różne aromaty. Taka właśnie jest czeska zupa grzybowa, czyli kulajda. Kulajdę można gotować przez cały rok, nawet gdy nie ma sezonu na leśne grzyby - używa się wówczas pieczarek i grzybów suszonych. Jednak oprócz grzybów ważne są także dwa dodatki - ocet, który nadaje głębi, oraz jajko. Ale nie takie jajko, jakie jemy w żurku lub chłodniku. Tu musi być jajko w koszulce. Jeśli udało ci się grzybobranie i masz pod ręką trochę leśnych skarbów i przy okazji pieczarek, zrobisz taką zupę grzybową, że klękajcie narody. 

Zobacz wideo To jeden z najdziwniejszych grzybów. Zobacz, co z niego wyczarowaliśmy

Zupa grzybowa po czesku. Lepszej nie jedliście

Składniki:

  • ok. 400-500 g świeżych leśnych grzybów,
  • 300 g pieczarek lub boczniaków,
  • ok. 500 g ziemniaków (waga po obraniu),
  • 1,5 l lekkiego rosołu lub bulionu,
  • masło,
  • sól, pieprz, ocet, szczypta cukru,
  • liście laurowe, ziele angielskie,
  • kwaśna śmietana,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • jajka (ile porcji, tyle jajek),
  • posiekany koperek do dekoracji.

Czeska zupa grzybowa - sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przygotuj garnek i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Dodaj grzyby i lekko je osól. Podduszaj przez ok. 10 minut na średniej mocy palnika, aż zmiękną. 
  2. Następnie dodaj ziemniaki i zalej całość bulionem. Możesz dodać też wodę z gotowania grzybów, jeśli została ci np. po przygotowywaniu grzybów do marynaty. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Do rondelka wlej kilka chochelek wywaru, dodaj ok. 150 g śmietany, łyżeczkę cukru i 30 ml octu. Całość dokładnie wymieszaj i wlej do garnka. Przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść solidną łyżkę masła i dodaj łyżkę mąki. Za pomocą łopatki energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Dodaj do zupy i gotuj całość jeszcze przez 5 minut.
  4. Przygotuj jajka w koszulce. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i łyżką octu. Woda powinna wrzeć, ale nie może się mocno pienić. Następnie łyżką zrób wir w środku garnka i ostrożnie wbij do niego jajko.
  5. Zmniejsz płomień i już nie mieszaj. Gotuj jajko, aż białko w całości się zetnie. Następnie wyłów je łyżką cedzakową i połóż na talerz z zupą. Całość lekko oprósz pieprzem i dodaj posiekany koperek.

Jeśli nie masz pod ręką świeżych grzybów, nic nie szkodzi - możesz użyć grzybów suszonych. Wystarczy pełna szklanka suszonych grzybów dowolnego gatunku, pamiętaj jednak, by je wcześniej namoczyć. Wodę z moczenia grzybów możesz dodać do zupy. Wówczas grzybowy aromat będzie silniejszy. 

Więcej o: