Kuchnia świata może nas czasem miło zaskoczyć. Dlaczego? Bo jej smakołyki mogą śmiało zastąpić polskie specjały. Tak właśnie jest w tym przypadku. Czeska zupa może być alternatywą dla żurku i białego barszczu. A jak nie, to świetnie sprawdzi się jako codzienne danie.
Pixel-Shot /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Czasem nie trzeba daleko szukać dań, które cieszą się smakiem i wyjątkowym sposobem podania. Wystarczy zajrzeć do regionalnych specjałów naszych sąsiadów i mamy gotowy obiad. Tak jest w tym przypadku. Patrząc na czeską kuchnię, można znaleźć tam dania, które posmakują naszej rodzinie. Przykładem jest ta zupa, którą można podać na co dzień i od święta.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
Zupa kulajda to popularne danie kuchni czeskiej. Jej skład jest okrojony, a przygotowanie niewymagające. By ją zrobić, należy zaopatrzyć się w wodę, śmietanę, grzyby, jajka, ziemniaki i przyprawy. Jak widać, nie ma nic prostszego, a jej smak naprawdę zniewala.
Przepis na zupę kulajda
Składniki:
1,2 l bulionu lub wody,
500 g ziemniaków,
100 g masła,
kopiasta łyżka mąki,
250 g świeżych lub suszonych grzybów,
sól i pieprz do smaku,
200 ml śmietany 18 proc.,
łyżeczka cukru,
łyżka octu,
4 łyżki posiekanego koperku,
4 jajka w koszulkach.
Sposób przygotowania:
W garnku roztop około 70 g masła, następnie wymieszaj go z mąką. Cały czas mieszając, powstanie dzięki temu gładka mieszanka. Dolej więc do niej bulion lub wodę.
Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Dorzuć je do garnka z bulionem. Gotuj całość przez kilka minut, by warzywa stały się lekko miękkie.
W międzyczasie oczyść grzyby i podziel je na mniejsze kawałki. Jeśli używasz suszonych grzybów to pamiętaj, by wcześniej je namoczyć.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim grzyby. Dopraw je solą i pieprzem i wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj śmietanę z cukrem i octem. Wlej do mieszanki kilka łyżek bulionu, by ją zahartować. Następnie wlej całość do garnka, wrzuć także podsmażone grzyby i zamieszaj. Gotuj potrawę jeszcze przez kilka chwil, co jakiś czas mieszając.
Na sam koniec przygotuj jajka w koszulkach. Przed podaniem wsyp do zupy posiekany koperek. Każdą porcję udekoruj przygotowanym jajkiem i podawaj. Smacznego!