• Link został skopiowany

Czeska zupa, którą warto postawić na stole. Może nawet zastąpić biały barszcz i żurek

Kuchnia świata może nas czasem miło zaskoczyć. Dlaczego? Bo jej smakołyki mogą śmiało zastąpić polskie specjały. Tak właśnie jest w tym przypadku. Czeska zupa może być alternatywą dla żurku i białego barszczu. A jak nie, to świetnie sprawdzi się jako codzienne danie.
Zupa pieczarkowa
Pixel-Shot /Shutterstock

Czasem nie trzeba daleko szukać dań, które cieszą się smakiem i wyjątkowym sposobem podania. Wystarczy zajrzeć do regionalnych specjałów naszych sąsiadów i mamy gotowy obiad. Tak jest w tym przypadku. Patrząc na czeską kuchnię, można znaleźć tam dania, które posmakują naszej rodzinie. Przykładem jest ta zupa, którą można podać na co dzień i od święta.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Zupa kulajda to popularne danie kuchni czeskiej. Jej skład jest okrojony, a przygotowanie niewymagające. By ją zrobić, należy zaopatrzyć się w wodę, śmietanę, grzyby, jajka, ziemniaki i przyprawy. Jak widać, nie ma nic prostszego, a jej smak naprawdę zniewala.

Przepis na zupę kulajda

Składniki:

  • 1,2 l bulionu lub wody,
  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • kopiasta łyżka mąki,
  • 250 g świeżych lub suszonych grzybów,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka octu,
  • 4 łyżki posiekanego koperku,
  • 4 jajka w koszulkach.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku roztop około 70 g masła, następnie wymieszaj go z mąką. Cały czas mieszając, powstanie dzięki temu gładka mieszanka. Dolej więc do niej bulion lub wodę.
  2. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Dorzuć je do garnka z bulionem. Gotuj całość przez kilka minut, by warzywa stały się lekko miękkie.
  3. W międzyczasie oczyść grzyby i podziel je na mniejsze kawałki. Jeśli używasz suszonych grzybów to pamiętaj, by wcześniej je namoczyć.
  4. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim grzyby. Dopraw je solą i pieprzem i wymieszaj.
  5. W osobnej misce wymieszaj śmietanę z cukrem i octem. Wlej do mieszanki kilka łyżek bulionu, by ją zahartować. Następnie wlej całość do garnka, wrzuć także podsmażone grzyby i zamieszaj. Gotuj potrawę jeszcze przez kilka chwil, co jakiś czas mieszając.
  6. Na sam koniec przygotuj jajka w koszulkach. Przed podaniem wsyp do zupy posiekany koperek. Każdą porcję udekoruj przygotowanym jajkiem i podawaj. Smacznego!
Więcej o: