-
Haps
-
Jak przygotować
- Krecik by szamał, aż miło. Ta czeska zupa grzybowa jest pyszna, ale nie zapomnij o jajku
Krecik by szamał, aż miło. Ta czeska zupa grzybowa jest pyszna, ale nie zapomnij o jajku
Kulajda to zupa, którą zajadają się Czesi, ale jest tak pyszna i aromatyczna, że powinna być szerzej znana także w kraju nad Wisłą. Podstawą są oczywiście grzyby. W sezonie świeże, zimą suszone lub połączone pół na pół z pieczarkami. To jednak nie wszystko. Jak zrobić idealną czeską polewkę, która sprawdzi się na obiad na każdą okazję? Nie zapomnij o occie i jajku - najlepiej, gdyby żółtko się rozpływało.
Kulajda brzmi tak jakoś przyjemnie i zachęcająco. To zupa, której aromatu i smaku nie da się pomylić z żadną inną. Jest intensywna, głęboka i nieco kwaśna za sprawą octu, który jest jej nieodłącznym składnikiem. Podaje się ją obowiązkowo z jajkiem w koszulce, co dodatkowo zachęca do pałaszowania nietypowej grzybowej. Jak się za nią zabrać? Nic prostszego. Oto przepis, którym zajadają się Czesi w święta i na co dzień. Grzech jej nie spróbować.
Zobacz wideo Zupa jest za słona? Mamy na to patenty
Czeska zupa grzybowa. Krecik mógłby za nią szaleć
Składniki:
- 1 większa szklanka suszonych grzybów,
- 300 g pieczarek lub boczniaków,
- ok. 500 g ziemniaków (waga po obraniu),
- 1,5 l lekkiego rosołu lub bulionu,
- masło,
- sól, pieprz, ocet, szczypta cukru,
- liście laurowe, ziele angielskie,
- kwaśna śmietana,
- 2-3 łyżki mąki,
- jajka (ile porcji, tyle jajek),
- posiekany koperek to dekoracji.
Kulajda - sposób wykonania:
- Suszone grzyby najpierw namocz, najlepiej przez całą noc. Jeśli nie masz tyle czasu, skrusz je w dłoniach, wsyp do miski i zalej ciepłą wodą, by zmiękły.
- W garnku roztop masło i dodaj miękkie grzyby oraz pokrojone pieczarki lub boczniaki. Podsmażaj kilka minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj ziemniaki i zalej całość bulionem oraz wodą, w której moczyły się grzyby. Dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Do rondelka wlej kilka chochelek wywaru, dodaj ok. 150 g śmietany, płaską łyżkę cukru i 30 ml octu. Całość dokładnie wymieszaj i wlej do garnka.
- Przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść solidną łyżkę masła i dodaj łyżkę mąki. Za pomocą łopatki energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Dodaj do zupy i gotuj całość jeszcze przez 5 minut.
- Przygotuj jajka w koszulce. W garnki zagotuj wodę ze szczyptą soli i łyżką octu. Woda powinna wrzeć, ale nie może się mocno pienić. Następnie łyżką zrób wir w środku garnka i ostrożnie wbij do niego jajko. Zmniejsz płomień i już nie mieszaj. Gotuj jajko, aż białko w całości się zetnie. Następnie wyłów je łyżką cedzakową i połóż na talerz z zupą. Całość lekko oprósz pieprzem i dodaj posiekany koperek.
Kuchnia czeska to nie tylko polewka czosnkowa, smażony ser i placki ziemniaczane. Jak widzisz, wzorując się na czeskim przepisie, możesz zrobić naprawdę fantastyczną zupę grzybową. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, warto się zainspirować. Zwykła grzybowa nie jest aż tak smaczna.