Ryba po mrągowsku to obiad wymarzony. Sos zrobisz z tanich składników

Wielu Polaków na piątkowy obiad wybiera rybę. Dziś zdradzimy wam przepis na rybę, która jest delikatna, aksamitna i naprawdę przepyszna, a to za sprawą sosu. Ten przepis mam od cioci, a ona od swojej teściowej z Mrągowa. Panierowane filety odejdą w zapomnienie.

Ryba to zawsze dobry pomysł na obiad, nie tylko ten piątkowy. Odkąd ciocia dała mi ten przepis, zawsze robię rybę w ten sposób, a panierowane filety już od dawna nie goszczą w moim obiadowym menu. Teściowa cioci pochodziła z Mazur i tam ryby jada się niemal non stop. Przepis na rybę w sosie porowym zdecydowanie należy do moich ulubionych, ja jednak nieco go zmodyfikowałam. Oryginalnie przepis zakładał użycie świeżej ryby z jeziora. Najczęściej były to sandacze, szczupaki, rzadziej karpie i miętusy. Jednak nie w każdym sklepie można dostać te ryby, dlatego ja stawiam na filety z dorsza, czasami wybieram mintaja lub mirunę. Ważne, by ryba była mięsista.

Zobacz wideo Fantastyczny przepis nie tylko na święta

Ryba po mrągowsku - obiad prosto od teściowej

  • ok. 600-700 g filetów z białej ryby (jeśli używasz mrożonej ryby, należy ją rozmrozić),
  • 2 niewielkie pory lub 1 duży,
  • masło,
  • oliwa,
  • śmietana 18. proc,
  • pół pęczka koperku,
  • sól, pieprz (polecam pieprz cytrynowy) szczypta gałki muszkatołowej,
  • sok z cytryny,
  • mąka.

Ryba po mrągowsku - sposób wykonania:

  1. Filety pokrój na mniejsze kawałki, lekko dopraw solą, pieprzem i odstaw na godzinę. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i obtocz w mące.
  2. Por posiekaj. Przygotuj głębszą patelnię i porządnie rozgrzej w niej 2 łyżki masła lub masło pół na pół z olejem. Następnie podsmaż rybę obtoczoną w mące i kiedy się "zamknie", odłóż ją na bok.
  3. Dodaj jeszcze trochę masła i zeszklij por. Podsmażaj przez kilka minut, następnie dodaj rybę i lekko podlej całość wodą lub bulionem warzywnym.
  4. Dodaj śmietanę (niepełną szklankę) i zmniejsz moc palnika. Dodaj posiekany koperek oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Duś przez ok. 7 minut, a kiedy ryba będzie już miękka, dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Podawaj od razu, na gorąco smakuje najlepiej.

Taka ryba smakuje wyśmienicie z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Możesz podać ją także z ryżem i świeżą sałatą. Opcji podania ryby po mrągowsku jest wiele, ale ostatnio moją wersją jest rybny burger. Wystarczy trochę sera, sałata i majonez - palce lizać.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.