Bublanina to czeskie ciasto z sezonowymi owocami. Nazwa nawiązuje do słowa bublina, które oznacza bąbelek. Robi się je na bazie dwóch rodzajów mąki - gładkiej oraz półgrubej. Są bardzo popularne zarówno w Czechach, jak i na Słowacji. W Polsce mąkę gładką można zastąpić pszenną tortową, a półgrubą - krupczatką. Do ciasta dodaje się też wybrany nabiał: mleko, kefir lub jogurt naturalny. Szczególnie te dwa ostatnie nadają ciastu delikatności.
Skoro już wiesz, co będzie ci potrzebne do bublaniny, ruszaj na targ po ulubione owoce i zabieraj się do pracy. Przepis na ciasto prosto z Czech poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj owoce. Umyj je i osusz, a potem, w zależności od tego, jakich używasz, oderwij szypułki lub ogonki i usuń pestki.
Do dużej miski przesiej oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem, jajkami i nabiałem na puszystą, gładką masę. Suche składniki połącz dokładnie z mokrymi, tak by nie zostały żadne grudki.
Formę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub bułką tartą. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż owoce. Większe, jak np. truskawki, śliwki, morele, przekrój na pół. Bublaninę piecz w 180 stopniach przez około 35-40 minut. Możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli po wyciągnięciu będzie suche, to znak, że deser można już wyjmować z piekarnika.
Gdy ciasto nieco przestygnie, wyjmij je z formy. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!