• Link został skopiowany

Ulubione letnie ciasto Czechów. Wychodzi delikatne dzięki jednemu składnikowi

Latem to ciasto gości na stole w każdym czeskim domu. Bardzo podobne pieczemy w Polsce, dlatego z pewnością ci zasmakuje, zwłaszcza jeśli lubisz sezonowe owoce. A do bublaniny, bo tak nazywa się ten wypiek, możesz dodać, co tylko chcesz: wiśnie, czereśnie, morele, śliwki czy truskawki.
Bublanina, czyli czeskie ciasto z owocami sezonowymi
nada54 / Shutterstock

Bublanina to czeskie ciasto z sezonowymi owocami. Nazwa nawiązuje do słowa bublina, które oznacza bąbelek. Robi się je na bazie dwóch rodzajów mąki - gładkiej oraz półgrubej. Są bardzo popularne zarówno w Czechach, jak i na Słowacji. W Polsce mąkę gładką można zastąpić pszenną tortową, a półgrubą - krupczatką. Do ciasta dodaje się też wybrany nabiał: mleko, kefir lub jogurt naturalny. Szczególnie te dwa ostatnie nadają ciastu delikatności.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na letni czereśniowy cobbler

Skoro już wiesz, co będzie ci potrzebne do bublaniny, ruszaj na targ po ulubione owoce i zabieraj się do pracy. Przepis na ciasto prosto z Czech poniżej.

Bublanina - przepis na czeskie ciasto z owocami

Składniki:

  • 150 g mąki tortowej,
  • 150 g mąki krupczatki,
  • 100 g cukru lub cukru pudru,
  • 200 ml mleka, kefiru lub jogurtu,
  • 80 g masła,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania,
  • ok. 450 g wybranych owoców.
Bublanina - czeskie ciasto z owocami
Bublanina - czeskie ciasto z owocamiistetiana / Shutterstock

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj owoce. Umyj je i osusz, a potem, w zależności od tego, jakich używasz, oderwij szypułki lub ogonki i usuń pestki

Do dużej miski przesiej oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem, jajkami i nabiałem na puszystą, gładką masę. Suche składniki połącz dokładnie z mokrymi, tak by nie zostały żadne grudki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub bułką tartą. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż owoce. Większe, jak np. truskawki, śliwki, morele, przekrój na pół. Bublaninę piecz w 180 stopniach przez około 35-40 minut. Możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli po wyciągnięciu będzie suche, to znak, że deser można już wyjmować z piekarnika.

Gdy ciasto nieco przestygnie, wyjmij je z formy. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: