Więcej przepisów na zupy z najdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kulajda to zupa określana jako kultowa dla kuchni czeskiej i wielka szkoda, że w Polsce jest tak słabo znana. To najprościej ujmując kwaśna zupa grzybowa z jajkiem, ale umówmy się - przepis może i jest prosty, za to sama zupa jest całym wachlarzem smaków. Co jest ważne, żeby zrobić tę nietuzinkową zupę? Oczywiście grzyby - i suszone, i świeże. Ważna jest też śmietana, ocet i jajka. Jajka obowiązkowo w koszulce. Takiej uczty to nawet na święta nie ma.
Czeska zupa grzybowa - kulajda
Składniki:
- niecała szklanka suszonych grzybów
- ok. 400 g pieczarek albo boczniaków
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- kilka ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 1 większa cebula
- kilka łyżek posiekanego koperku
- 2 łyżki octu
- 3-5 jajek
- 3 łyżki mąki
- masło
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sposób wykonania:
- Zacznij od namoczenia suszonych grzybów. Skrusz je w dłoniach i zalej zimną wodą. Mocz, aż będą miękkie. Następnie ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Do gotowania dodaj 2 listki laurowe oraz szczyptę soli.
- Kiedy grzyby się gotują, w dużym garnku zeszklij na maśle posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje z nich nieco wody.
- Dodaj marchewkę startą na tarce i ugotowane grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Dodaj także ok. 1 litra lekkiego bulionu warzywnego lub rozcieńczonego rosołu, oraz kilka kulek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Dołóż ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu.
- Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zmniejsz moc palnika i zapraw zupę śmietaną wymieszaną z mąką, octem oraz odrobiną cukru. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Kiedy składniki się połączą, dodaj jajko gotowane w koszulce. W Garnku zrób wir i wbij jajko. Następnie przestań kręcić łyżką i poczekaj, aż białko jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Postąp tak z każdym jajkiem. Przed podaniem udekoruj posiekanym koperkiem.
Taka zupa świetnie sprawdzi się zarówno na uroczysty obiad, ale także jako spełnienie grzybowej zachcianki. Podawaj ją z kromką świeżego pieczywa, a jeśli nie odpowiada ci smak octu, możesz zastąpić go sokiem z cytryny lub sokiem z kiszonej kapusty.