Zupa grzybowa z ojczyzny Krecika. Dwa rodzaje grzybów są ważne, ale nie zapomnij o tych jajkach

Kulajda to kultowa zupa z Czech, która jednak jest tak pyszna, że powinna być sławna na całą Europę, albo jeszcze dalej. Jak zrobić kultową czeską zupę grzybową? Grzyby to jedno, ale ważne są takie dwie inne rzeczy. Chodzi o ocet oraz jajko. Tylko jajko musi być "ubrane". Zaraz poznasz przepis na najlepszą zupę grzybową z mnóstwem niespodzianek.

Więcej przepisów na zupy z najdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kulajda to zupa określana jako kultowa dla kuchni czeskiej i wielka szkoda, że w Polsce jest tak słabo znana. To najprościej ujmując kwaśna zupa grzybowa z jajkiem, ale umówmy się - przepis może i jest prosty, za to sama zupa jest całym wachlarzem smaków. Co jest ważne, żeby zrobić tę nietuzinkową zupę? Oczywiście grzyby - i suszone, i świeże. Ważna jest też śmietana, ocet i jajka. Jajka obowiązkowo w koszulce. Takiej uczty to nawet na święta nie ma.

Czeska zupa grzybowa - kulajda

Składniki:

  • niecała szklanka suszonych grzybów
  • ok. 400 g pieczarek albo boczniaków
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • kilka ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 większa cebula
  • kilka łyżek posiekanego koperku
  • 2 łyżki octu
  • 3-5 jajek
  • 3 łyżki mąki
  • masło
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od namoczenia suszonych grzybów. Skrusz je w dłoniach i zalej zimną wodą. Mocz, aż będą miękkie. Następnie ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Do gotowania dodaj 2 listki laurowe oraz szczyptę soli. 
  2. Kiedy grzyby się gotują, w dużym garnku zeszklij na maśle posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje z nich nieco wody. 
  3. Dodaj marchewkę startą na tarce i ugotowane grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Dodaj także ok. 1 litra lekkiego bulionu warzywnego lub rozcieńczonego rosołu, oraz kilka kulek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Dołóż ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu. 
  4. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zmniejsz moc palnika i zapraw zupę śmietaną wymieszaną z mąką, octem oraz odrobiną cukru. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  5. Kiedy składniki się połączą, dodaj jajko gotowane w koszulce. W Garnku zrób wir i wbij jajko. Następnie przestań kręcić łyżką i poczekaj, aż białko jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Postąp tak z każdym jajkiem. Przed podaniem udekoruj posiekanym koperkiem. 

Taka zupa świetnie sprawdzi się zarówno na uroczysty obiad, ale także jako spełnienie grzybowej zachcianki. Podawaj ją z kromką świeżego pieczywa, a jeśli nie odpowiada ci smak octu, możesz zastąpić go sokiem z cytryny lub sokiem z kiszonej kapusty.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.