• Link został skopiowany

Trochę jak racuchy, ale z ziemniaków. Te placki są pyszne z czosnkiem

Możecie się ze mnie śmiać, ale uważam, że ziemniaki to najlepszy dowód na to, że świat jest dobrym miejscem do życia. A co jest najlepsze z ziemniaków? Wszystko, ale nie sposób nie wymienić placków ziemniaczanych. Bywa, że kłócimy się o to, czy lepsze są z cukrem, ze śmietaną czy z gulaszem lub ketchupem i dziś dołożymy kolejny powód do kłótni. Nasze placki ziemniaczane nie przypominają tych klasycznych, ponieważ są puszyste, delikatne i pyszne tak, że zaczniesz tańczyć.
Placki ziemniaczane na drożdżach
Fascinadora /Shutterstock

Placki ziemniaczane kochają wszyscy. To zasługa nie tylko smaku, lecz także łatwości wykonania, niewielkiego kosztu oraz prostej, nawet dość niepozornej formy. Nikt jednak nie powiedział, że placki ziemniaczane zawsze muszą być płaściutkie. Dziś mamy przepis na placki ziemniaczane na sterydach, a ściśle rzecz ujmując - na drożdżach. Są puszyste, delikatne i świetnie smakują z każdym sosem, bez sosu, z cukrem lub serkiem wiejskim. Jak się za nie zabrać? To łatwiejsze niż myślisz. Weź obieraczkę i zaczynaj. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Placki ziemniaczane w nowej odsłonie. Wyglądają jak racuchy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej sprawdzą się mączyste,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 większa cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • ok. 70 ml ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Placki ziemniaczane na drożdżach - spowób wykonania:

  1. Tak jak w przypadku większości drożdżowych pyszności, zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże wkrusz do miski i utrzyj z cukrem. Dodaj łyżkę mąki i ciepłe mleko (nie może być gorące, powinno być letnie) i całość dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj miskę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Kiedy drożdże rosną, zajmij się ziemniakami. Obierz je i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Możesz także zaoszczędzić sobie czas, mieląc je w maszynce. Starte ziemniaki odłóż na chwilę, następnie odciśnij je z nadmiaru wody.
  3. Do startych ziemniaków dodaj startą cebulę, zmielony czosnek, wbij dwa jajka i dodaj mąkę. Dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i szpatułką lub łyżką całość wymieszaj. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
  4. Patelnię porządnie rozgrzej z dodatkiem oleju. Nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane i na średnim ogniu smaż je z obu stron, aż będą złote i apetyczne. Po usmażeniu połóż placki na ręczniku papierowym, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: