Placki z blaszki. W Bieszczadach jedzą je na potęgę, bo są delikatne i pyszne, ale ważna jest jedna rzecz

Placki z blaszki, czy też proziaki, to klasyk kuchni regionalnej Podkarpacia. Są bardzo łatwe w wykonaniu i pyszne. Najlepiej smakują po prostu z masłem lub sosem grzybowym. Jednak warto wiedzieć jedną rzecz. Proziaki lubią mąkę, a najbardziej miałką mąkę.

Więcej regionalnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Proziaki to coś więcej niż placki z blachy. Jeśli wyruszamy w Bieszczady i chcemy skosztować regionalnej kuchni, placuszki sodowe z blachy to obowiązkowy punkt w menu. Jednak wcale nie musisz wypuszczać się w dzikie i nieodkryte regiony południowej Polski, żeby zasmakować tych pysznych placków. Wystarczą ci soda i mąka. Jednak maka musi być miałka. Najlepiej sprawdzi się typ 450.

Bieszczadzkie placki na sodzie. Jak zrobić pyszne proziaki?

Składniki:

  • ok. 500 g mąki pszennej, najlepiej miałkiej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 większe jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli i cukru

Proziaki - sposób wykonania

  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sodę i wymieszaj.
  2. Dodaj kefir, jajko, sól i cukier. Całość wymieszaj łyżką na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto na proziaki przełóż na stolnicę i rozwałkuj.
  3. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółeczka. Najlepiej użyć do tego szklanki lub szerokiego kieliszka. Następnie ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz je przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Takie bułeczki są idealne do gulaszu, sosów grzybowych, ale także są pyszne prosto z blachy posmarowane masłem czosnkowym.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.