Więcej regionalnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Proziaki to coś więcej niż placki z blachy. Jeśli wyruszamy w Bieszczady i chcemy skosztować regionalnej kuchni, placuszki sodowe z blachy to obowiązkowy punkt w menu. Jednak wcale nie musisz wypuszczać się w dzikie i nieodkryte regiony południowej Polski, żeby zasmakować tych pysznych placków. Wystarczą ci soda i mąka. Jednak maka musi być miałka. Najlepiej sprawdzi się typ 450.
Bieszczadzkie placki na sodzie. Jak zrobić pyszne proziaki?
Składniki:
- ok. 500 g mąki pszennej, najlepiej miałkiej
- 1 szklanka kefiru
- 1 większe jajko
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli i cukru
Proziaki - sposób wykonania
- Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sodę i wymieszaj.
- Dodaj kefir, jajko, sól i cukier. Całość wymieszaj łyżką na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto na proziaki przełóż na stolnicę i rozwałkuj.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółeczka. Najlepiej użyć do tego szklanki lub szerokiego kieliszka. Następnie ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz je przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Takie bułeczki są idealne do gulaszu, sosów grzybowych, ale także są pyszne prosto z blachy posmarowane masłem czosnkowym.