Chleb pita - przepis na chrupiące pieczywo do kebaba. Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania

Chcesz przyrządzić prawdziwie domowego kebaba, ale nie wiesz, jak upiec chlebek pita? Z naszym przepisem przygotowanie go będzie bajecznie proste! Z artykułu dowiesz się jak zrobić chrupiącą pitę we własnej kuchni, jak wyczarować przepysznego kebaba, a także - jakie inne dodatki nadają się do tego rodzaju pieczywa.

Chleb pita to płaski, lecz bardzo solidny placek pszenny, popularny w kuchniach Bliskiego Wschodu. Jego przyrządzenie jest niezwykle proste i nie wymaga wielu składników. Szacuje się, że pita była pieczona już 12 tysięcy lat temu. Według niektórych źródeł pochodzi ona ze starożytnej Syrii. Dziś pitą nazywane jest jeszcze cieńsze ciasto, w którym podawany jest kebab.

Zobacz wideo Najlepszy drobiowy kebab. Jak u mamy

Chleb pita - przepis. Jak zrobić idealną pitę krok po kroku

Do przygotowania domowej pity dla całej rodziny wystarczy tylko kilka składników. Oto przepis na osiem porcji pysznego placka, który może być świetnym dodatkiem do obiadu.

Składniki:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 350 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, drożdże i mieszamy. Robimy wgłębienie i stopniowo wlewamy w nie ciepłą wodę i zagarniamy łyżką mąkę do środka. Powoli mieszamy wszystkie składniki, aby połączyły się w jednolite ciasto, pod koniec dodajemy oliwę. 
  2. Ciasto wyrabiamy przez około 7 minut, a po wyrobieniu umieszczamy w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  3. Następnie wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i chwilę je wyrabiamy, aż będzie gładkie.
  4. Kroimy je na 8 równych części, formujemy z nich kuleczki i odkładamy przykryte ściereczką na 10 minut.
  5. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Pierwszą kulkę wałkujemy na cienki placek o średnicy ok. 20 cm, kładziemy go na patelni (bez tłuszczu) i podgrzewamy na większym ogniu przez pół minuty, przewracamy na drugą stronę i robimy to samo przez 1,5 minuty. Ponownie przewracamy i znowu podgrzewamy przez kolejne pół minuty. Powtarzamy to samo z resztą placków.

Chleb pita - przepisy. Przygotuj kebab domowy w chlebku pita

Najpopularniejszą potrawą z chlebem pita jest kebab. Z naszym przepisem bardzo łatwo zrobicie go we własnej kuchni. Oto składniki, których potrzebujecie:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab gyros
  • mielona słodka papryka
  • sól morska jodowana drobnoziarnista
  • przyprawa do kurczaka (pikantna)
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • sałata lodowa
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek zielony
  • 1 rzodkiewka

Składniki do sosu czosnkowego:

  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 30% - 3 łyżki

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania chleba pita, który możemy zrobić według przepisu podanego wyżej. Jeśli nie chcemy samodzielnie robić pity, możemy kupić gotowe chlebki pita, które można łatwo dostaniemy w większości sklepów.

  1. Warzywa kroimy w kostkę, sałatę rwiemy w dłoni. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu łączymy dokładnie ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę i ponownie mieszamy, aż składniki odpowiednio się połączą. 
  2. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski lub kostkę. Pokrojone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, olej i mieszamy dokładnie, odstawiamy na 20 minut, aby mogło się przegryźć z przyprawami i nabrać aromatu. Po tym czasie smażymy bez dodatku oleju na rumiany kolor.
  3. Pity jeszcze ciepłe kroimy na pół i wkładamy nadzienie: mięso, warzywa i sos.

Przepis na chleb pita - wskazówki, które sprawią, że placki wyjdą idealne i pyszne

Przepis na chleb pita jest bardzo prosty. Zanim jednak zaczniemy samodzielnie ją piec, warto byśmy poznali tych kilka porad:

  • należy używać mąki pszennej typu 650 lub 500;
  • najlepiej używać świeżych drożdży, ale można je także zastąpić suszonymi;
  • do zrobienia pity używamy tylko i wyłącznie letniej wody;
  • pitę zrobioną samodzielnie możemy przechowywać do pięciu dni, aby pozostała świeża;
  • pitę można mrozić (zabezpiecz ją folią aluminiową lub pergaminem).

Chleb pita - z czym podawać? Jakie dodatki będą odpowiednie?

Chleb pita z patelni kojarzy nam się przede wszystkim z kebabem, ale możemy podawać go również jako dodatek do sałatki, wykorzystać jako spód do pizzy lub wypełnić dowolnym farszem i warzywami.

Kawałków pity możemy użyć też zamiast talerzy lub sztućców. Jeśli pokroimy placki w trójkąty, w bardzo wygodny sposób możemy nabierać różne sosy i dipy (np. hummus, czyli pastę z ciecierzycy) czy inne przysmaki.

W chleby pita możemy zawijać dowolne składniki. W krajach arabskich istnieje przekonanie, że nie ma tam takiego dania, którego nie dałoby się zjeść za pomocą pity.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.