Chleb keto spożywają głównie osoby, które są na diecie ketogenicznej. Na czym właściwie ona polega i co można jeść stosując tę dietę?
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Chleb keto. Co to jest dieta ketogeniczna i na czym polega?
Dieta ketogeniczna ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Dlaczego budzi kontrowersje? Głównie ze względu na to, że część osób, które zmagają się z nadwagą, traktuje dietę ketogeniczną jako szybki sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów.
Należy jednak pamiętać, że dieta ketogeniczna powinna być stosowana przede wszystkim w leczeniu niektórych chorób, dlatego też nie jest ona odpowiednia i zdrowa dla wszystkich. Dieta ketogeniczna jest sposobem odżywiania, w którym głównym źródłem energii są tłuszcze, a węglowodany są ograniczone do minimum. W ten sposób dochodzi do tzw. ketozy żywieniowej, czyli stanu metabolicznego, w którym glukoza przestaje być podstawowym paliwem dla organizmu, a stają się nim produkty rozpadu tłuszczów. Stąd właśnie przekonanie, że dieta keto wprowadza nasz organizm w stan głodówki.
Kto nie powinien stosować tego rodzaju diety? M.in.:
- kobiety w ciąży i karmiące piersią;
- osoby cierpiące na kamicę nerkową;
- chorzy na cukrzycę (niektóre leki stosowane w leczeniu cukrzycy mogą zwiększać ryzyko kwasicy ketonowej);
- osoby z chorobami wątroby lub trzustki (dieta keto stanowi dodatkowe obciążenie dla tych narządów);
- osoby, które cierpią na zgagę lub refluks (dieta wysoko tłuszczowa nasili występujące objawy);
- osoby z chorobami nerek.
Pamiętaj: dieta keto to sposób leczenia - jej wprowadzenie powinno być zawsze skonsultowane z lekarzem i dietetykiem!
Keto chleb - przepis i przygotowanie
Przepis na keto chleb oraz sposób, w jaki go przygotować, znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 250 ml lekko ciepłej wody
- 165 g mąki z siemienia lnianego
- 3 jajka o temperaturze pokojowej
- 50 g ziaren słonecznika
- 0,5 łyżeczki soli
- 30 g łusek babki jajowatej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- W misce mieszamy mąkę z siemienia lnianego, ziarna słonecznika, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia i sól.
- Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy wodę i roztrzepujemy trzepaczką.
- Składniki z drugiej miski wlewamy do pierwszej i mieszamy trzepaczką do połączenia.
- Ciasto zostawiamy na 5 minut, aby zgęstniało.
- Dużą, płaską blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto przekładamy na blachę i formujemy rękami bochenek. Nacinamy górę nożem.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół). Zostawiamy do wystygnięcia.
Czego nie jest na diecie ketogenicznej? Jakie produkty nie są wskazane?
Osoby, które są na diecie ketogenicznej, muszą pamiętać, że samo jedzenie specjalnego chleba nie wystarczy. Będąc na diecie keto, należy unikać m.in. tych produktów:
- alkohol;
- pieczywo pszenne;
- owoce w dużych ilościach, zwłaszcza te z wysokim indeksem glikemicznym;
- słodycze;
- napoje gazowane;
- soki słodzone;
- ziemniaki, kukurydza, bataty;
- makarony, ryże, płatki owsiane i śniadaniowe;
- fasola, ciecierzyca, soczewica.
Keto pieczywo - gdzie kupić?
Keto pieczywo możemy przyrządzić samodzielnie albo (jeśli nie czujemy się pewnie w kuchni) kupić w dobrym supermarkecie lub sklepie internetowym. W większych miastach łatwo znajdziemy również specjalne sklepy z produktami wyłącznie dla osób na diecie ketogenicznej.
Chleb ketogeniczny - dlaczego warto go jeść?
Jakie zalety ma chleb ketogeniczny? Przede wszystkim:
- jest idealny dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu;
- posiada starannie wybierane składniki mające niski indeks glikemiczny;
- ma w składzie siemię lniane, które dobrze działa na układ pokarmowy;
- zawiera wysoką zawartość błonnika, który wspiera proces trawienia i metabolizm.
Chleb ketogeniczny - przepis na chleb na bazie majonezu
Przepis na chleb ketogeniczny majonezowy jest bardzo łatwy i szybki. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na keto diecie, ale też osobom, które nie tolerują glutenu lub są na diecie niskowęglowodanowej. Poznajcie przepis.
Składniki:
- 230 g majonezu
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 8 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g mielonej łuski babki płesznik
- 30 g mąki migdałowej
- 30 g mąki kokosowej
Przygotowanie:
- Jajka wbijamy do miski, dodajemy majonez i miksujemy.
- Stopniowo dodajemy mąkę kokosową, mąkę migdałową, łuski babki płesznik oraz proszek do pieczenia i zioła prowansalskie. Masę odstawiamy na 30 minut.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.