Wspaniałe danie bez mięsa - przepis na mozzarellę w panierce. Możesz ją zrobić w wersji keto!

Danie bez mięsa nie oznacza, że będziemy głodni. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki a powstanie sycący obiad dla wegetarian oraz osób na diecie ketogenicznej. Przygotowaliśmy najlepszy przepis na mozzarellę w panierce.
Zobacz wideo Pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zapiera dech w piersiach

Jak zrobić ser mozzarella w panierce? Takie pytanie pada często, kiedy mamy ochotę na przekąskę w nietypowym stylu. Co więcej, zaletą smażonych serów jest to, że możemy przyrządzić je także dla osób na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej.

Przepis na mozzarellę w panierce. Danie bez mięsa w wersji keto

Panierowana mozzarella może być podawana jako przekąska na ciepło lub element obiadu. Jeśli interesuje nas ta druga możliwość, wystarczy przyrządzić dowolną sałatkę z dressingiem i podać z usmażonym w panierce serem. To danie bez mięsa jest bardzo sycące i zachwyci niejednego łasucha. Przygotowując wersję keto, rezygnujemy z klasycznej bułki tartej na rzecz aromatycznej panierki. Jak ją zrobić? Przepis jest banalny.

Składniki:

  • duża kulka lub kilka małych kuleczek sera mozzarella,
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki migdałowej,
  • 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano,
  • pieprz cayenne (opcjonalnie),
  • oregano (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Jeżeli chcemy przygotować klasyczną wersję mozzarelli w panierce, sięgnijmy po bułkę tartą. Ważne jednak, aby wybrać produkt dobrej jakości, lub zetrzeć na tarce czerstwą bułkę. W przeciwnym razie ser podczas smażenia może się przypalać.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Danie bez mięsa, czyli mozzarella w panierce krok po kroku

  1. Ser wyciągamy z opakowania i odlewamy wodę. Przekładamy do miseczki.
  2. Na talerzyk wsypujemy mąkę i ucieramy ser. Składniki dokładnie mieszamy, tak aby powstała panierka.
  3. W wysokim naczyniu rozbijamy jajko. Roztrzepujemy, aż osiągnie jednolitą konsystencję.
  4. Do jajka dodajemy przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Możemy pominąć ten etap.
  5. Mozzarellę moczymy w jajku, a następnie dokładnie panierujemy.
  6. Czynność powtarzamy.
  7. Na rozgrzany tłuszcz do temperatury 180 st. C kładziemy ser i smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Przyrządzając mozzarellę z bułką tartą, postępujemy tak samo, jak w przypadku keto panierki. Ważne, aby panierować dwukrotnie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.