Keto pączki - przepis nie tylko dla osób na diecie. Będą puszyste jak chmurka dzięki mące, która nie jest mąką

Dieta ketogeniczna w skrócie polega na rezygnacji z jedzenia węglowodanów. Niestety, osoby na keto doskonale wiedzą, ile siły i samozaparcia potrzeba, by wytrwać w postanowieniu, szczególnie kiedy zbliża się tłusty czwartek i wszędzie pachnie pysznymi pączkami. Dziś mamy przepis na pączki w wersji keto - lżejsze i zdrowsze i tak pyszne, że zasmakują każdemu, nie tylko osobom na diecie keto.

Więcej przepisów na domowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Keto pączki są pyszne i banalne w wykonaniu. Nie zawierają węglowodanów, dlatego spokojnie mogą zajadać się nimi osoby ograniczające je w swojej diecie, ale to także świetny przepis dla wszystkich, którzy lubią próbować nowych rzeczy. Jak zrobić puszyste pączki keto? Najważniejsza jest mąka, która nie jest mąką... Chodzi o mąkę migdałową. Nie ma na co czekać - do dzieła.

Keto pączki - przepis nie tylko dla osób na diecie

Składniki:

  • 0,5 kg mąki migdałowej
  • 400 g erytrolu
  • 1 stołowa łyżka octu (można użyć jabłkowego)
  • 4 średnie jajka
  • 10 g sody oczyszczonej
  • ok. 30 ml mleka migdałowego
  • 15 ml oleju

Sposób wykonania:

  1. Do miski wsyp mąkę migdałową. Dodaj erytrol, sodę i wymieszaj. 
  2. Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj mleko migdałowe, olej oraz ocet i także wymieszaj.
  3. Mokre składniki wlej do suchych i zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją natłuszczonym papierem do pieczenia. 
  5. Ciasto na keto pączki włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj je bezpośrednio na blaszkę, tworząc okrągły kształt. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Keto pączki piecz przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu udekoruj je keto lukrem (erytrolem zmieszanym z sokiem z cytryny).
Więcej o: