-
Haps
-
Jak przygotować
- Keto pączki - przepis nie tylko dla osób na diecie. Będą mięciutkie jak chmurka dzięki nietypowej mące
Keto pączki - przepis nie tylko dla osób na diecie. Będą puszyste jak chmurka dzięki mące, która nie jest mąką
Dieta ketogeniczna w skrócie polega na rezygnacji z jedzenia węglowodanów. Niestety, osoby na keto doskonale wiedzą, ile siły i samozaparcia potrzeba, by wytrwać w postanowieniu, szczególnie kiedy zbliża się tłusty czwartek i wszędzie pachnie pysznymi pączkami. Dziś mamy przepis na pączki w wersji keto - lżejsze i zdrowsze i tak pyszne, że zasmakują każdemu, nie tylko osobom na diecie keto.
Więcej przepisów na domowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Keto pączki są pyszne i banalne w wykonaniu. Nie zawierają węglowodanów, dlatego spokojnie mogą zajadać się nimi osoby ograniczające je w swojej diecie, ale to także świetny przepis dla wszystkich, którzy lubią próbować nowych rzeczy. Jak zrobić puszyste pączki keto? Najważniejsza jest mąka, która nie jest mąką... Chodzi o mąkę migdałową. Nie ma na co czekać - do dzieła.
Keto pączki - przepis nie tylko dla osób na diecie
Składniki:
- 0,5 kg mąki migdałowej
- 400 g erytrolu
- 1 stołowa łyżka octu (można użyć jabłkowego)
- 4 średnie jajka
- 10 g sody oczyszczonej
- ok. 30 ml mleka migdałowego
- 15 ml oleju
Sposób wykonania:
- Do miski wsyp mąkę migdałową. Dodaj erytrol, sodę i wymieszaj.
- Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj mleko migdałowe, olej oraz ocet i także wymieszaj.
- Mokre składniki wlej do suchych i zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją natłuszczonym papierem do pieczenia.
- Ciasto na keto pączki włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj je bezpośrednio na blaszkę, tworząc okrągły kształt.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Keto pączki piecz przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu udekoruj je keto lukrem (erytrolem zmieszanym z sokiem z cytryny).