Na stronie Sanepidu pojawiło się ostrzeżenie odnośnie do jednej z partii jajek, które można kupić w polskich sklepach. Inspektorzy przeprowadzili badania, które pozwoliły na wykrycie obecności pałeczek Salmonelli na skorupkach.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
- czytamy w komunikacie. Objawy salmonellozy to między innymi biegunka, wymioty, gorączka i silne bóle brzucha. Zatrucie niekiedy może wymagać hospitalizacji. Więcej o tej chorobie:
Inspektorzy zadecydowali o konieczności wycofania partii jajek ze sprzedaży. Dokładne dane dotyczące produktu znajdziecie poniżej:
Produkt: Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A
Numer partii: 23.10.21.T12
Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6
Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903
Eksperci zalecają, by w przypadku posiadania jajek z trefnej partii, czym prędzej się ich pozbyć. Informują, że:
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2.