Jak pozbyć się salmonelli z jajek? Skuteczność tego sprytnego sposobu potwierdza samo WHO

Kupując jajka w sklepie, nigdy nie można mieć pewności, czy aby na pewno pochodzą one z dobrego i sprawdzonego źródła. Niestety niekiedy na skorupkach mogą znajdować się bakterie salmonelli, którymi łatwo się zakazić, szczególnie jeśli jajka przekładamy do specjalnie wmontowanej półki w lodówce. Istnieje jednak prosty sposób, by się przed tym ochronić.

Zakażenie bakterią salmonelli może mieć bardzo przykre skutki. Głównymi objawami są biegunka, wymioty, a nawet powiększenie wątroby i śledziony. Bywa również gorzej, gdy dojdzie do zakażenia pozajelitowego. Wówczas chorzy mogą zmagać się z zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych, tudzież zapaleniem szpiku kostnego. Jak więc chronić się przed tym groźnym zakażeniem? Ten sposób poleca sama Światowa Organizacja Zdrowia.

Zobacz wideo Szparagi z jajkiem i parmezanem

Sposoby WHO na salmonellę na skorupkach

Najskuteczniejszą metodą, stosowaną przede wszystkim w specjalistycznych laboratoriach, jest naświetlanie skorupek lampami UV. Metoda ta jest niezwykle skuteczna, również w walce z innymi bakteriami, jednakże wymaga ona profesjonalnego sprzętu oraz sterylnych i odpowiednich warunków. Nie można więc wymagać, że ktokolwiek, kto nie pracuje w laboratorium, będzie miał dostęp do takich lamp. Zresztą, istnieją nieco łatwiejsze sposoby na pozbycie się bakterii salmonelli z powierzchni skorupek jaj, którego skuteczność potwierdziły badania prowadzone przez WHO.

Przez to twoja kuchnia wygląda 'tanio'. Projektant wnętrz wytyka częsty błąd Przez to kuchnia "wygląda tanio" Projektant wnętrz zdradza, czego unikać

Jak więc zabrać się do tego w warunkach domowych według organizacji? Należy zaopatrzyć się przede wszystkim w szczoteczkę o miękkim włosiu, którą usuniemy największe zabrudzenia, tj. piórka, odchody lub kurz. Następnie przekładamy wszystkie jajka do głębokiego naczynia, najlepiej szklanego lub metalowego i zalewamy wodą w temperaturze pokojowej. Jajka powinny ogrzać się do podobnej temperatury. To właśnie wtedy należy wykonać kluczowy krok. Całość zalewamy wrzątkiem i pasteryzujemy przez około 10 sekund. Tak przygotowane jajka można śmiało użyć na surowo, np. do tatara lub kogla-mogla. Nie musimy się wówczas bać, że jakiekolwiek bakterie przedostaną się do jedzenia, a następnie naszego organizmu.

Czy para młoda ma obowiązek zapewnić jedzenie usługodawcom? Czy trzeba płacić na weselu za "talerzyk" dla zespołu? "W Polsce się jeszcze z tym nie spotkałam"

Uważaj na przechowywanie jajek

W kontekście ochrony przed bakteriami salmonelli warto również zadbać o odpowiednie przechowywanie jaj. Wiele osób ma tendencję do przekładania ich z oryginalnych opakowań do specjalnych pojemników lub na przystosowane do przechowywania jaj półki, które są fabrycznie montowane w lodówkach. To jednak ogromny błąd. Daje to bakteriom idealne warunki, by te przedostały się na inne produkty, które trzymamy w lodówce. Z tego powodu najlepiej trzymać jajka w tekturowym, tudzież plastikowym opakowaniu i nie przechowywać ich w pobliżu np. mięsa lub nabiału. Dodatkowo należy pamiętać o myciu rąk, po dotknięciu skorupek, by nie przenieść na skórze groźnych bakterii. 

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: