Na stronie sanepidu pojawiło się ostrzeżenie, dotyczące jajek firmy Zamarski. Wyniki badań zleconych przez instytucję wykazały obecność pałeczek salmonelli na powierzchni skorupek.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy
- czytamy w komunikacie. Choroba ta może objawiać się kurczowymi bólami brzucha, biegunką czy wymiotami, a niekiedy konieczny jest pobyt w szpitalu. Więcej o tym:
W związku z zagrożeniem podjęto decyzję o wycofaniu ze sprzedaży kilku partii. Których konkretnie? Szczegółowe informacje poniżej.
Produkty:
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent:Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901
Inspektorzy GIS-u informują, że jaja z wymienionych partii są zwracane z punktów sprzedaży do producenta. Ostrzegają też, by ich nie jeść, szczególnie na surowo.
Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami
- czytamy. Zasady ostrożności dotyczące obchodzenia się z jajami można znaleźć na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!