Na jajkach wykryto salmonellę. Sanepid wycofuje produkt ze sprzedaży

Eksperci z Głównego Inspektoratu Sanitarnego poinformowali o wycofaniu ze sprzedaży kilku partii jaj. Których produktów dotyczy decyzja?

Jajka z Salmonellą wycofane ze sprzedaży

Na stronie sanepidu pojawiło się ostrzeżenie, dotyczące jajek firmy Zamarski. Wyniki badań zleconych przez instytucję wykazały obecność pałeczek salmonelli na powierzchni skorupek.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy

- czytamy w komunikacie. Choroba ta może objawiać się kurczowymi bólami brzucha, biegunką czy wymiotami, a niekiedy konieczny jest pobyt w szpitalu. Więcej o tym:

Salmonellozą można się zarazić jedząc np. źle przechowywane lodySalmonelloza

Których partii dotyczy wycofanie?

W związku z zagrożeniem podjęto decyzję o wycofaniu ze sprzedaży kilku partii. Których konkretnie? Szczegółowe informacje poniżej.

Na jajkach wykryto Salmonellę. Sanepid wycofuje produkt ze sprzedażyNa jajkach wykryto Salmonellę. Sanepid wycofuje produkt ze sprzedaży fot. GIS

Produkty:

  • "Jaja na śniadanie" AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt.
  • Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt.
  • Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Inspektorzy GIS-u informują, że jaja z wymienionych partii są zwracane z punktów sprzedaży do producenta. Ostrzegają też, by ich nie jeść, szczególnie na surowo.

Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami

- czytamy. Zasady ostrożności dotyczące obchodzenia się z jajami można znaleźć na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny.

Więcej o: