Dlaczego warto parzyć jajka przed wbiciem do ciasta? Pomijanie tej czynności może skończyć się w szpitalu

Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez jajek. Zbliża się Wielkanoc, czyli czas, kiedy będziemy używać ich na potęgę, dlatego dziś podpowiemy, dlaczego warto sparzyć jajka, zanim wbije się je do ciasta lub zacznie kręcić się z nich majonez. Powód jest jeden - ryzyko zatrucia.

Więcej przydatnych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zapewne w wielu przepisach spotkaliście się z punktem, by najpierw sparzyć skorupki jajek wrzątkiem. Pewnie niektórzy z was stwierdzili, że to bezsensowna czynność, skoro jajka i tak będą poddawane obróbce, np. smażone w postaci jajecznicy czy szakszuki lub upieczone jako składnik wielkanocnej babki. Okazuje się jednak, że parzenie jajek ma sens, szczególnie wtedy, gdy nie chcemy się zatruć. 

Niestety, wciąż jeszcze zdarzają się przypadki zatruć salmonellą, bakterią, która często występuje w jajkach, zarówno w środku, jak i również na skorupce. Gdy mówimy o potrawach z wykorzystaniem jajek, raczej nie opierają się one na surowym produkcie (chyba że mowa o dodatku do np. tatara). Jednak gdy rozbijamy jajko, bakterie, które potencjalnie mogą znajdować się na skorupce, przejdą do potrawy. Zjedzenie takiego dania może skończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami. 

W Polsce coraz rzadziej dochodzi do przypadków zatruć, co nie oznacza, że lepiej nie dmuchać na zimne. Jak zmniejszyć ryzyko nieprzyjemności zatrucia tą bakterią?

  1. Kupuj jajka tylko z zaufanych źródeł i unikaj kupowania jajek z marketowych lodówek (jest prawdopodobieństwo, że zostały wcześniej myte, co może spowodować rozwój bakterii).
  2. Jajka przechowuj w suchym miejscu, nie musi to być lodówka, może to być kuchenna szafka. Nie dopuść, by miały styczność z wilgocią.
  3. Przed rozbiciem sparz skorupki wrzątkiem. Jajko przed sparzeniem musi mieć temperaturę pokojową, inaczej pęknie. 
  4. Rozbite skorupki wyrzucaj natychmiast do kosza, nie pozostawiaj ich na blacie kuchennym, gdyż bakterie, które mogą na nich przebywać, przejdą na blat i zanieczyszczą jego powierzchnię.
  5. Po kontakcie ze skorupkami jajek umyj ręce, by nie przenosić potencjalnych bakterii na inne produkty.
Więcej o: