Jak zrobić zakwas na żurek, żeby był bardziej esencjonalny? Przyda się składnik, który zazwyczaj ląduje w koszu

Żeby zdążyć do Wielkanocy, najlepiej już dziś nastaw zakwas na żurek. Tylko jak zrobić zakwas, żeby był bardziej esencjonalny i sprawił, że żurek będzie jeszcze pyszniejszy? Oprócz mąki, wody i przypraw dodaje się także czosnek. My radzimy, by dodać czosnek w ubranku.

Więcej przepisów przydatnych przed Wielkanocą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zakwas na żurek jest banalny w wykonaniu i jeżeli masz czysty słoik i drewnianą łyżkę, raczej nie da się go zepsuć. Jednak jest bardzo łatwy sposób, by wzmocnić jego smak i dodatkowo zaromatyzować go, by żurek pięknie pachniał czosnkiem. Co warto zrobić? Do zakwasu dodaj czosnek razem z łupinami - będzie jeszcze smaczniej niż dotychczas. 

Jak zrobić zakwas na żurek? Dodaj czosnek w ubranku, a będzie jeszcze lepszy

Składniki:

  • 1 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3 szklanki wody (najlepiej letniej)
  • 6-8 ząbków czosnku razem z łupinami
  • 5 listków laurowych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach

Dodatkowo: duży, wyparzony słój, drewniana łyżka, gaza lub lniana ściereczka

Sposób wykonania:

  1. Do słoika wsyp mąkę i wlej wodą. Dokładnie wymieszaj.
  2. Ząbki czosnku rozgnieć widelcem i wrzuć je do słoika razem z łupinami. Dodaj także pozostałe przyprawy, ponownie zamieszaj i przykryj wieko słoika gazą.
  3. Słoik pozostaw w temperaturze pokojowej na 5 dni, każdego dnia o tej samej porze zamieszaj zakwas drewnianą łyżką. 
  4. Po upływie 5 dni sprawdź, czy poziom kwaśności ci odpowiada, jeśli nie - pozostaw zakwas jeszcze na 2-3 dni do dojrzewania.
  5. Kiedy zakwas będzie już dostatecznie kwaśny, przelej go do butelek, szczelnie zakręć i włóż do lodówki. 
Więcej o: