Więcej przepisów przydatnych przed Wielkanocą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zakwas na żurek jest banalny w wykonaniu i jeżeli masz czysty słoik i drewnianą łyżkę, raczej nie da się go zepsuć. Jednak jest bardzo łatwy sposób, by wzmocnić jego smak i dodatkowo zaromatyzować go, by żurek pięknie pachniał czosnkiem. Co warto zrobić? Do zakwasu dodaj czosnek razem z łupinami - będzie jeszcze smaczniej niż dotychczas.
Koperek w pudełku po lodach to najmniejsze zło. Tego lepiej nie mrozić
Jak zrobić zakwas na żurek? Dodaj czosnek w ubranku, a będzie jeszcze lepszy
Składniki:
- 1 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3 szklanki wody (najlepiej letniej)
- 6-8 ząbków czosnku razem z łupinami
- 5 listków laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
Dodatkowo: duży, wyparzony słój, drewniana łyżka, gaza lub lniana ściereczka
Sposób wykonania:
- Do słoika wsyp mąkę i wlej wodą. Dokładnie wymieszaj.
- Ząbki czosnku rozgnieć widelcem i wrzuć je do słoika razem z łupinami. Dodaj także pozostałe przyprawy, ponownie zamieszaj i przykryj wieko słoika gazą.
- Słoik pozostaw w temperaturze pokojowej na 5 dni, każdego dnia o tej samej porze zamieszaj zakwas drewnianą łyżką.
- Po upływie 5 dni sprawdź, czy poziom kwaśności ci odpowiada, jeśli nie - pozostaw zakwas jeszcze na 2-3 dni do dojrzewania.
- Kiedy zakwas będzie już dostatecznie kwaśny, przelej go do butelek, szczelnie zakręć i włóż do lodówki.
Katarzyna Bosacka o popularnym błędzie na zakupach. Wtedy paragon jest większy