Kuchenne gąbki to siedlisko niebezpiecznych bakterii. Jest alternatywa dla bardziej higienicznego czyszczenia

Zdaniem ekspertów z norweskiego instytutu badań żywności gąbki kuchenne zawierają więcej bakterii, niż jest wszystkich ludzi na naszej planecie. Wiele z nich może okazać się niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Jest jednak rozwiązanie tego niehigienicznego problemu - ciekwą alternatywą może być produkt, który popularny jest m.in. w Norwegii.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gąbka do naczyń to jeden z przedmiotów codziennego użytku, który pomaga w domowych porządkach. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że to siedlisko ogromnej ilości bakterii. Czym więc je zastąpić, by zniwelować ten niehigieniczny problem? 

Gąbka do mycia naczyń to jeden z najbardziej zanieczyszczonych przedmiotów w kuchni.Gąbka to siedlisko bakterii. Jest trik, by dłużej zachowała świeżość

Gąbka do naczyń - siedlisko bakterii i wirusów

Używanie do mycia naczyń kuchennej gąbki to zdaniem naukowców wylęgarnia groźnych bakterii. Resztki jedzenia, wysoka temperatura i rzadka wymiana tego przedmiotu sprawiają, że to istna mekka dla rozwoju m.in. salmonelli. Bardziej higienicznym sposobem mycia naczyń okazuje się szczotka, która jest bardzo popularna w Norwegii

Salmonella i inne bakterie rozwijają się w większym stopniu na gąbkach niż na szczotkach

- powiedział Trond Møretrø, naukowiec z norweskiego instytutu badań żywności Nofima w rozmowie z CNN.

Zobacz wideo Jak pielęgnować zlew, by był zawsze lśniący i czysty?

Zadziwiający jest jednak fakt, iż częstotliwość jak i sposób mycia gąbek nie miały wpływu na zniwelowanie rozwoju bakterii. Jedynym rozwiązaniem jest bardzo częste wymienianie myjki. Chociaż wiele bakterii nie jest szkodliwych, to te, które są - jak salmonella, mogą przenosić się z gąbek na dłonie, powierzchnie kuchenne, sprzęt i potencjalnie powodować choroby u ludzi.

Na gąbce znajdują się resztki jedzenia, które są również pożywieniem dla bakterii. To wszystko prowadzi do szybkiego rozmnażania się mikrobów

- dodał ekspert.

Szczotka alternatywą dla gąbki 

Naukowcy zebrali gąbki kuchenne od 20 osób mieszkających w Portugalii oraz 35 szczotek i 14 gąbek od osób mieszkających w Norwegii.

Wcześniejsze badanie przeprowadzone przez zespół badawczy na 9966 osobach wykazało, że gąbki są powszechnie używane do kuchennych porządków w większości z 10 krajów europejskich, a szczotki są dominującym narzędziem do mycia naczyń zaledwie w dwóch krajach - Norwegii i Danii.

Według przeprowadzonych badań ilość bakterii salmonella na szczotkach może znacząco się zmniejszyć po odłożeniu ich na noc do wyschnięcia. Zupełnie inaczej jest w przypadku gąbek - niezależnie od warunków ich przechowywania oraz czyszczenia ilość bakterii pozostaje na tym samym poziomie. 

Szczotka bardzo szybko schnie, dlatego też szkodliwe bakterie giną. Ponadto większość szczotek posiada uchwyt, który zapobiega bezpośredniemu kontaktowi dłoni z potencjalnie szkodliwymi bakteriami, w przeciwieństwie do gąbek

- wyjaśnił Møretrø w rozmowie z CNN

Więcej o: