Śniadanie wielkanocne w luźniejszej odsłonie? Przygotuj jajka po benedyktyńsku, ale pamiętaj o tej zasadzie

Jajka faszerowane lub te na miękko mogą znudzić się każdemu. To pospolite śniadanie, choć pyszne i proste w przygotowaniu warto nieco urozmaicić. Doskonałym pomysłem będą jajka po benedyktyńsku. Przepis sprawdzi się także na Wielkanoc.

Szukasz pomysłu na wykwintne, wyśmienite, a jednocześnie banalnie proste śniadanie? Jajka po benedyktyńsku zasmakują każdemu. Nadadzą się również doskonale na drugi dzień Wielkanocy jako nieco luźniejsza propozycja tradycyjnej kuchni świątecznej.

Składniki do kanapek:

  • 4 jajka,
  • 4 bułki kajzerki,
  • 2 łyżki masła,
  • 80 g szynki wędzonej.

Składniki na sos holenderski:

  • 3 żółtka,
  • 100 g masła,
  • 50 ml białego wina,
  • 1 łyżeczka śmietanki 36 proc.,
  • 1 łyżka octu,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Jajka po benedyktyńsku, czyli prosty sposób na pyszne śniadanie

Bułki przekrawamy na pół i tostujemy na rozpuszczonym, odpowiednio rozgrzanym maśle. Dla lepszego smaku można masło delikatnie posolić. W głębokim garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej odrobinę soli oraz łyżkę octu i czekamy, aż całość zacznie wrzeć. Tuż przed wbiciem jajka do garnka, mieszamy drewnianą łyżką wodę, tworząc wir. To właśnie wtedy, bezpośrednio ze skorupki wrzucamy jajko do wody i ponownie mieszamy, tak by białko otoczyło całe żółtko i stworzyło coś na wzór "koszulki". Każde jajko gotujemy około 4 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy na czysty talerz, tak by żadne z ugotowanych jaj nie stykało się ze sobą.

W międzyczasie warto przygotować smakowity sos holenderski. Do osobnego rondelka wlewamy wino i gotujemy. Według przepisu Winiary, nie należy jednak dopuścić, by wparowało więcej niż 1/3 objętości wina. Gdy alkohol się zagotuje, zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy żółtka, energicznie mieszając masę rózgą. Sos powinien być rzadki i jednolity, bez żadnych grudek. Następnie sos przelewamy do czystego naczynia i wsadzamy do kąpieli wodnej, stale mieszając.

W tym czasie w osobnym garnku rozpuszczamy także masło, które gdy tylko będzie całkowicie płynne, dolewamy cienkim strumieniem do podgrzewanego sosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy odrobinę śmietanki. Ciepłe, podpieczone kromki pieczywa smarujemy masłem, kładziemy na wierzch plasterki wędzonej szynki, jajka w koszulkach i polewamy wszystko ciepłym, kremowym sosem. Takie śniadanie będzie smakować obłędnie. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA