Najlepsza babka na Wielkanoc to nie drożdżowa czy piaskowa. Użyj włoskiego sera, a będzie pachnąca i wilgotna

Babka to symbol Wielkanocy i bez niej nie ma świąt. Przepisów na babkę wielkanocną jest multum, jednak jeden zdecydowanie wyróżnia się niesamowitym smakiem i delikatnością. Jak zrobić babkę z jajkami i ricottą? Łatwo, szybko, przyjemnie i bez nerwów. Zobaczysz, goście nie zostawią ani okruszka.

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Dziś mamy dla was najlepszy przepis na wielkanocną babkę. Oczywiście nie chcemy umniejszać babce piaskowej, drożdżowej czy majonezowej, ale babka z ricotty jest absolutnie fenomenalna. Babka, jak to babka - jest łatwa w wykonaniu, a włoski serek sprawia, że jest długo świeża i nie obsycha. Koniecznie wypróbuj ten przepis na Wielkanoc, z pewnością wejdzie na stałe do twojego świątecznego menu.

Najlepsza babka wielkanocna - przepis z ricottą

Składniki:

  • 300 g serka ricotta
  • 4 średnie jajka
  • 3/4 kostki masła
  • 200 g mąki pszennej
  • ok. 50 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
  • 120 g cukru
  • płaska łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropelek aromatu migdałowego

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddziel od żółtek, z białek ubij sztywną pianę.
  2. Do miski włóż miękkie masło i za pomocą miksera utrzyj je na puch. Stopniowo dodawaj cukier, a kiedy się rozpuści - dodawaj po żółtku. 
  3. Kiedy składniki się połączą, dodawaj po łyżce sera ricotta, cały czas mieszając. Dodaj także aromat i mąkę migdałową. 
  4. Zmniejsz obroty miksera i w 3-4 partiach dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia się składników. 
  5. Na koniec dodaj pianę z białek. Delikatnie wmasuj ją w ciasto za pomocą szpatułki, uważając przy tym, by nie uszkodzić jej delikatnej struktury.
  6. Przygotuj formę do pieczenia babki, natłuść ją masłem i lekko oprósz kaszą manną. Następnie wlej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez godzinę, jednak po 50 minutach sprawdź ciasto za pomocą patyczka.

Tak przygotowana babka to nie tylko piękna dekoracja wielkanocnego stołu, ale także nie lada gratka dla każdego łasucha. Udekoruj ją lukrem lub polewą, a będzie piękniejsza i słodsza.

Więcej o:
Copyright © Agora SA