-
Haps
-
Jak przygotować
- Bożena Dykiel nie tylko zmywa, ale robi pyszne serniki. Jej przepis z dyskusyjnym dodatkiem to hit na Wielkanoc
Bożena Dykiel nie tylko zmywa, ale robi też pyszne serniki. Jej przepis ma sporny dodatek, ale to hit
Bożena Dykiel dała się poznać na ekranie jako postać, która ze wszystkim świetnie sobie poradzi, bez znaczenia, czy był to akurat serial, czy reklama. Sernik z przepisu aktorki jest taki sam - niezawodny, a do tego prosty w wykonaniu, kremowy i absolutnie przepyszny. Zawiera jednak składnik, który... no cóż, jest kontrowersyjny.
Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sernik Bożeny Dykiel to kwintesencja smaku domowego ciasta. Jest delikatny, kremowy i przyjemnie rozpływa się na języku. Jeden dodatek może jednak wzbudzić pewne dyskusje - rodzynki. Jeśli jednak nie lubisz sernika z rodzinkami, to... po prostu ich nie dodawaj. Ten przepis na tym nie ucierpi, pani Bożena może się nie dowie, a sernik będzie tak samo pyszny.
Sernik Bożeny Dykiel
Składniki:
- 1 kg twarogu, najlepiej półtłustego,
- 2 pełne szklanki cukru,
- 15 dag miękkiego masła,
- 5 jajek,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- ok. 100 g rodzynek (jeśli oczywiście lubisz).
Sposób wykonania:
- Na początku wyjmij jajka i ser z lodówki, by się ogrzały. Jeśli używasz rodzynek, zalej je gorącą wodą, by napęczniały.
- Ser zmiel dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach.
- Do miski włóż ciepłe masło i utrzyj je z cukrem na puch. Następnie dodawaj po całym jajku, cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą, dodaj proszki budyniowe oraz partiami dodawaj twaróg.
- Rodzynki odcedź z nadmiaru płynu i dodaj je do masy sernikowej. Całość wymieszaj.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Przelej masę sernikową i wyrównaj wierzch.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Piecz przez 45-50 minut. Następnie wyłącz piekarnik i po ok. 10 minutach lekko uchyl drzwiczki. Tak pozostaw do całkowitego ostygnięcia.