Jajka są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Są również źródłem witamin i kwasu pantotenowego, niacyny, biotyny i kwasu foliowego. Wbrew powszechnej opinii jajek nie trzeba ograniczać ze względu na cholesterol, a ich spożywanie wpływa na kondycję skóry oraz włosów.
Składniki:
Wybierając śmietanę, na której będziemy smażyć jajka, powinniśmy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu. Śmietana 30 proc. nie zważy się pod wpływem wysokiej temperatury, więc nada się idealnie do smażenia.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Smażenie jajek sadzonych na śmietanie to niezwykle prosta czynność. Wystarczy, zamiast oleju wylać na patelnię szklankę śmietany i pozwolić jej przez chwilę poddać się wysokiej temperaturze.
Następny krok to wbicie jajek na patelnię i oprószenie ich solą oraz pieprzem. Jeśli lubimy szczypiorek, to możemy dodać go na tym etapie.
Jajka sadzone smażymy aż do uzyskania ulubionej konsystencji - mniej lub bardziej ścięte.
Smażenie jajek na śmietance, a nie na oleju, pozwala uzyskać bardziej kremowy smak. Można więc postawić na bardziej wyraziste dodatki. Na przykład chleb smażony na oliwie, bagietkę czosnkową z piekarnika, świeże pomidory z dużą ilością pieprzu bądź fasolkę po bretońsku.
Jajka sadzone smażone na śmietance to nie jedyna propozycja. Śmietankę można wykorzystać również do smażenia ryb, warzyw czy mięs. Z pewnością zaskoczy cię ich delikatny, kremowy smak.