Jajka sadzone na śmietanie zamiast oleju. Gwarantujemy, że zachwycisz się przepisem Ewy Wachowicz

Jaka sadzone na śmietanie zamiast oleju to przepis dość nietypowy. Jednak wiele osób, które zdecydowało się spróbować takiego połączenia, zachwycało się smakiem. Jak zatem przygotować jajka sadzone z przepisu Ewy Wachowicz? Podpowiadamy.

Jajka są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Są również źródłem witamin i kwasu pantotenowego, niacyny, biotyny i kwasu foliowego. Wbrew powszechnej opinii jajek nie trzeba ograniczać ze względu na cholesterol, a ich spożywanie wpływa na kondycję skóry oraz włosów.

Zobacz wideo Wolny wybieg czy chów klatkowy? Które jajka kupić?

Jajka sadzone na śmietanie zamiast oleju - przepis Ewy Wachowicz. Dziwne, ale smaczne połączenie

Składniki:

  • 4 jajka,
  • szklanka śmietany 30 proc.,
  • posiekany szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Wybierając śmietanę, na której będziemy smażyć jajka, powinniśmy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu. Śmietana 30 proc. nie zważy się pod wpływem wysokiej temperatury, więc nada się idealnie do smażenia.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak smażyć jajka na śmietance? To banalnie proste

Smażenie jajek sadzonych na śmietanie to niezwykle prosta czynność. Wystarczy, zamiast oleju wylać na patelnię szklankę śmietany i pozwolić jej przez chwilę poddać się wysokiej temperaturze.

Następny krok to wbicie jajek na patelnię i oprószenie ich solą oraz pieprzem. Jeśli lubimy szczypiorek, to możemy dodać go na tym etapie.

Jajka sadzone smażymy aż do uzyskania ulubionej konsystencji - mniej lub bardziej ścięte.

Śmietanka do dań. Świetnie sprawdzi się nie tylko do smażenia jajek

Smażenie jajek na śmietance, a nie na oleju, pozwala uzyskać bardziej kremowy smak. Można więc postawić na bardziej wyraziste dodatki. Na przykład chleb smażony na oliwie, bagietkę czosnkową z piekarnika, świeże pomidory z dużą ilością pieprzu bądź fasolkę po bretońsku.  

Jajka sadzone smażone na śmietance to nie jedyna propozycja. Śmietankę można wykorzystać również do smażenia ryb, warzyw czy mięs. Z pewnością zaskoczy cię ich delikatny, kremowy smak.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.