GIS: partie jaj z chowu na wolnym wybiegu wycofane ze sprzedaży. Wykryto bakterie Salmonella Enteritidis

Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie odnośnie do jaj firmy GALLUS Sp. z o.o. W jednym z kurników wykryto bakterie Salmonella Enteritidis. Których jaj dotyczy ostrzeżenie i co z nimi zrobić?

Jaja od GALLUSA zagrożone Salmonellą

Wczorajsze ostrzeżenie GISu dotyczy jaj z chowu na wolnym wybiegu producenta GALLUS Sp. z o.o. z Manieczek w województwie wielkopolskim. Inspekcja Weterynaryjna wykryła w jednym z kurników obecność pałeczek Salmonelli. Toteż jajka, które mogły mieć styczność z niebezpiecznym drobnoustrojem, zostały wycofane z obiegu.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję z dnia 27.09.2019 r. nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16. Jednocześnie decyzja zawiera zakaz wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z należącego do podmiotu kurnika K-16, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj

- poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.

Wycofane partie jaj

Jaja potencjalnie zagrażające osobom, które je spożyją, oznakowane są kodem: 1PL 30261302 W-WYBIEG. Wycofanie ze sprzedaży obejmuje kilka partii o następujących danych:

Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii:

08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 12.10.2019 r., 14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.

Numery partii/ data minimalnej trwałości:

nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019

nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019

nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019

nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019

nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019

Co robić z zagrożonymi jajkami?

GIS informuje, by pod żadnym pozorem nie spożywać jaj oznaczonych numerem trefnej partii, szczególnie w formie surowej. Szczegółowe dane na temat tego, jak się obchodzić z takimi jajkami można znaleźć na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.

A z pozostałych partii jajek, można przygotować przepyszne pasty do kanapek. Oto trzy proste przepisy:

Zobacz wideo

Zobacz również:

Więcej o: