Śląski kucharz zdradził przepis na pierogi z wyjątkowym farszem. Takiego dodatku się nie spodziewasz

Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz i restaurator, podzielił się jakiś czas temu przepisem na pierogi. Nie są to jednak pierogi zwykłe, klasyczne. Za ich wyjątkowy smak odpowiada przede wszystkim farsz jajeczny oraz dodatek... sera pleśniowego.

Remigiusz Rączka to znany i lubiany przez Polaków kucharz i restaurator ze Śląska. Jego kulinarne umiejętności możemy podziwiać zarówno w telewizji, jak i w mediach społecznościowych, m.in. na kanale "Rączka Gotuje" na platformie YouTube. Kilka tygodni temu guru kulinariów podzielił się tam recepturą na wyjątkowe pierogi.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Takiego farszu się nie spodziewasz. Pierogi z nim smakują wyśmienicie

Pierogi to jedna z najchętniej przyrządzanych potraw kuchni polskiej. Nic więc dziwnego, że istnieje tak wiele wariantów i wersji smakowych. Pierogi zjemy zarówno na słodko, jak i słono. Szczególnie smaczne wychodzą w wersji wytrawnej z farszem jajecznym z dodatkiem szynki oraz sera pleśniowego.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g szynki,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 50 g masła,
  • 80 g bułki tartej,
  • 120 ml mleka,
  • 1 cebula.
 

Składniki na okrasę:

  • 100 g masła,
  • pęczek cebuli dymki,
  • 2 cebule białe.

Pierogi z farszem jajecznym z przepisu Remigiusza Rączki. Sposób wykonania

Zacznij od zalania bułki tartej mlekiem, po czym odstaw ją do namoczenia. W kolejnym kroku przygotuj ciasto. Mąkę przesiej przez sitko, a następnie połącz z ciepłą wodą oraz odrobiną soli i zagnieć na jednolitą, elastyczną masę. Przykryj zagniecione ciasto ściereczką i odstaw na kwadrans.

W międzyczasie posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanej patelni. Szynkę pokrój w drobną kostkę, a jajka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W dalszej kolejności wymieszaj je z namoczoną w mleku bułką tartą. Dodaj podsmażoną dymkę, pokrojoną wędlinę oraz posiekaną dymkę. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania. Na koniec dodaj do farszu pokruszony ser pleśniowy i ponownie wszystko zamieszaj. 

Z farszu uformuj niewielkie kuleczki, a ciasto na pierogi rozwałkuj i wytnij z niego krążki. Na każdym z nich umieść kulkę farszu jajeczno-mięsnego. Krawędzie ciasta posklejaj tak jak przy klasycznych pierogach. W ostatnim etapie wrzuć je do osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi podawaj z okrasą z podsmażonej na maśle cebuli oraz dymki. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.