• Link został skopiowany

Śląski kucharz zdradził przepis na pierogi z wyjątkowym farszem. Takiego dodatku się nie spodziewasz

Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz i restaurator, podzielił się jakiś czas temu przepisem na pierogi. Nie są to jednak pierogi zwykłe, klasyczne. Za ich wyjątkowy smak odpowiada przede wszystkim farsz jajeczny oraz dodatek... sera pleśniowego.
Pierogi z farszem jajecznym oraz z dodatkiem szynki i sera pleśniowego
fot. MYCCF / pixabay.com / YouTube: Rączka Gotuje

Remigiusz Rączka to znany i lubiany przez Polaków kucharz i restaurator ze Śląska. Jego kulinarne umiejętności możemy podziwiać zarówno w telewizji, jak i w mediach społecznościowych, m.in. na kanale "Rączka Gotuje" na platformie YouTube. Kilka tygodni temu guru kulinariów podzielił się tam recepturą na wyjątkowe pierogi.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Takiego farszu się nie spodziewasz. Pierogi z nim smakują wyśmienicie

Pierogi to jedna z najchętniej przyrządzanych potraw kuchni polskiej. Nic więc dziwnego, że istnieje tak wiele wariantów i wersji smakowych. Pierogi zjemy zarówno na słodko, jak i słono. Szczególnie smaczne wychodzą w wersji wytrawnej z farszem jajecznym z dodatkiem szynki oraz sera pleśniowego.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g szynki,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 50 g masła,
  • 80 g bułki tartej,
  • 120 ml mleka,
  • 1 cebula.
 

Składniki na okrasę:

  • 100 g masła,
  • pęczek cebuli dymki,
  • 2 cebule białe.

Pierogi z farszem jajecznym z przepisu Remigiusza Rączki. Sposób wykonania

Zacznij od zalania bułki tartej mlekiem, po czym odstaw ją do namoczenia. W kolejnym kroku przygotuj ciasto. Mąkę przesiej przez sitko, a następnie połącz z ciepłą wodą oraz odrobiną soli i zagnieć na jednolitą, elastyczną masę. Przykryj zagniecione ciasto ściereczką i odstaw na kwadrans.

W międzyczasie posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanej patelni. Szynkę pokrój w drobną kostkę, a jajka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W dalszej kolejności wymieszaj je z namoczoną w mleku bułką tartą. Dodaj podsmażoną dymkę, pokrojoną wędlinę oraz posiekaną dymkę. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania. Na koniec dodaj do farszu pokruszony ser pleśniowy i ponownie wszystko zamieszaj. 

Z farszu uformuj niewielkie kuleczki, a ciasto na pierogi rozwałkuj i wytnij z niego krążki. Na każdym z nich umieść kulkę farszu jajeczno-mięsnego. Krawędzie ciasta posklejaj tak jak przy klasycznych pierogach. W ostatnim etapie wrzuć je do osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi podawaj z okrasą z podsmażonej na maśle cebuli oraz dymki. Smacznego!

Więcej o: