Remigiusz Rączka to znany i lubiany przez Polaków kucharz i restaurator ze Śląska. Jego kulinarne umiejętności możemy podziwiać zarówno w telewizji, jak i w mediach społecznościowych, m.in. na kanale "Rączka Gotuje" na platformie YouTube. Kilka tygodni temu guru kulinariów podzielił się tam recepturą na wyjątkowe pierogi.
Pierogi to jedna z najchętniej przyrządzanych potraw kuchni polskiej. Nic więc dziwnego, że istnieje tak wiele wariantów i wersji smakowych. Pierogi zjemy zarówno na słodko, jak i słono. Szczególnie smaczne wychodzą w wersji wytrawnej z farszem jajecznym z dodatkiem szynki oraz sera pleśniowego.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Składniki na okrasę:
Zacznij od zalania bułki tartej mlekiem, po czym odstaw ją do namoczenia. W kolejnym kroku przygotuj ciasto. Mąkę przesiej przez sitko, a następnie połącz z ciepłą wodą oraz odrobiną soli i zagnieć na jednolitą, elastyczną masę. Przykryj zagniecione ciasto ściereczką i odstaw na kwadrans.
W międzyczasie posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanej patelni. Szynkę pokrój w drobną kostkę, a jajka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W dalszej kolejności wymieszaj je z namoczoną w mleku bułką tartą. Dodaj podsmażoną dymkę, pokrojoną wędlinę oraz posiekaną dymkę. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania. Na koniec dodaj do farszu pokruszony ser pleśniowy i ponownie wszystko zamieszaj.
Z farszu uformuj niewielkie kuleczki, a ciasto na pierogi rozwałkuj i wytnij z niego krążki. Na każdym z nich umieść kulkę farszu jajeczno-mięsnego. Krawędzie ciasta posklejaj tak jak przy klasycznych pierogach. W ostatnim etapie wrzuć je do osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi podawaj z okrasą z podsmażonej na maśle cebuli oraz dymki. Smacznego!