Pojechałam do teścia, a on podał to na obiad. Zapomniałam o pierogach ruskich i z mięsem

Pierogi to zaraz ze schabowym i mielonym nasze dobro narodowe, a moim zdaniem, smakiem przebijają nawet inne, podobne dania. Kocham je jeść pod różnymi formami, ale ten przepis i smak wyjątkowo mnie urzekł. Postanowiłam robić je minimum raz w miesiącu, bo aż żal byłoby nie powtórzyć tego smaku.

W całym swoim życiu nie poznałam osoby, która nie przepadałaby za pierogami. Jest to tak klasyczne danie, że każdy się nim zachwyca i może jej jeść każdego dnia. W zależności od swoich upodobań smakowych można robić i jeść na wiele różnych sposobów. Najczęściej wykonujemy te z twarogu i ziemniaków, na drugim miejscu są z mięsnym farszem, a także z kapustą i grzybami. Jednak nie możemy zapomnieć o innych smakach, które są równie pyszne. Mówię tu o pierogach z kaszą gryczaną i grzybami, które są niesamowicie aromatyczne. Gdy pojechałam ostatnio do teścia i podał mi je na obiad, byłam wniebowzięta i od razu wzięłam od niego przepis. 

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Składniki na farsz

  • 360 g kaszy gryczanej,
  • 2 garści suszonych podgrzybków,
  • 3 średnie cebule,
  • jajko,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • ciepła woda.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się grzybami. Minimum 2 godziny przed przyrządzaniem dania umieść je w misce i zalej wodą. Po tym czasie przelej całość do garnka i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut, powinny zrobić się miękkie.
  2. Po ugotowaniu odcedź je, lecz nie wylewaj wywaru. Grzyby drobno posiekaj, to samo zrób z cebulą. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego warzywo, podsmażaj do zarumienienia.
  3. Kaszę przesyp do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź, pozostaw do lekkiego wystudzenia i połącz z grzybami i cebulą. Całość obsyp solą, pieprzem i wbij jajko, dokładnie wymieszaj do połączenia.
  4. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól i wlej wodę. Wyrób na elastyczną i jednolitą masę. Gdy ciasto będzie gładkie, podziel je na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki wytnij w nich koła. Na środku okręgów ułóż przyrządzony farsz i dokładnie zalep.
  5. W dużej misce zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj do niej przygotowane pierogi. Gotuj około 3 minuty od wypłynięcia. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o: