-
Haps
-
Jak przygotować
- Pojechałam do teścia, a on podał to na obiad. Zapomniałam o pierogach ruskich i z mięsem
Pojechałam do teścia, a on podał to na obiad. Zapomniałam o pierogach ruskich i z mięsem
Pierogi to zaraz ze schabowym i mielonym nasze dobro narodowe, a moim zdaniem, smakiem przebijają nawet inne, podobne dania. Kocham je jeść pod różnymi formami, ale ten przepis i smak wyjątkowo mnie urzekł. Postanowiłam robić je minimum raz w miesiącu, bo aż żal byłoby nie powtórzyć tego smaku.
W całym swoim życiu nie poznałam osoby, która nie przepadałaby za pierogami. Jest to tak klasyczne danie, że każdy się nim zachwyca i może jej jeść każdego dnia. W zależności od swoich upodobań smakowych można robić i jeść na wiele różnych sposobów. Najczęściej wykonujemy te z twarogu i ziemniaków, na drugim miejscu są z mięsnym farszem, a także z kapustą i grzybami. Jednak nie możemy zapomnieć o innych smakach, które są równie pyszne. Mówię tu o pierogach z kaszą gryczaną i grzybami, które są niesamowicie aromatyczne. Gdy pojechałam ostatnio do teścia i podał mi je na obiad, byłam wniebowzięta i od razu wzięłam od niego przepis.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Składniki na farsz
- 360 g kaszy gryczanej,
- 2 garści suszonych podgrzybków,
- 3 średnie cebule,
- jajko,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na ciasto
- 500 g mąki,
- pół łyżeczki soli,
- ciepła woda.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest zajęcie się grzybami. Minimum 2 godziny przed przyrządzaniem dania umieść je w misce i zalej wodą. Po tym czasie przelej całość do garnka i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut, powinny zrobić się miękkie.
- Po ugotowaniu odcedź je, lecz nie wylewaj wywaru. Grzyby drobno posiekaj, to samo zrób z cebulą. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego warzywo, podsmażaj do zarumienienia.
- Kaszę przesyp do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź, pozostaw do lekkiego wystudzenia i połącz z grzybami i cebulą. Całość obsyp solą, pieprzem i wbij jajko, dokładnie wymieszaj do połączenia.
- Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól i wlej wodę. Wyrób na elastyczną i jednolitą masę. Gdy ciasto będzie gładkie, podziel je na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki wytnij w nich koła. Na środku okręgów ułóż przyrządzony farsz i dokładnie zalep.
- W dużej misce zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj do niej przygotowane pierogi. Gotuj około 3 minuty od wypłynięcia. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!