Pierogi ruskie przy nich to marnota. Zrób pierogi "dwa w jednym" - farsz jest dużym zaskoczeniem

Pierogi rządzą światem i niemal każdy jego zakątek ma swój własny przepis na pierogi, które różnią się między sobą kształtem, farszem i przede wszystkim nazwą. Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na pierogi, ale te, które dziś wam zaprezentujemy, jest naprawdę wyjątkowy, bo w pewien sposób łączy w sobie dwa dania. Ruskie i mięsne nawet nie mają do nich startu.

Założę się, że nie ma Polaka, który nie uwielbia pierogów. I fakt, może nie wszyscy lubią wszystkie pierogi, bo jak ktoś nie lubi na przykład pierogów z mięsem, to lubi ruskie. Jak ktoś nie przepada za ruskimi, na pewno lubi pierogi z kapustą i grzybami lub na słodko - z jagodami. Przepis na pierogi to nie jest jedna, niezmienna receptura i w każdym domu robi się je inaczej. Jednak założę się, że mało osób słyszało o pierogach a la babka ziemniaczana. Tak, dobrze słyszycie, pierogi z ziemniakami to nie tylko ruskie, te są absolutnie wyjątkowe i każdego zaskoczą. Farsz jest delikatny, niemal maślany, smakuje wybornie przez pyszne dodatki, a pierogi z tartych ziemniaków z miejsca staną się twoimi ulubionymi. 

Zobacz wideo

Jeśli chcesz zrobić takie pierogi, musisz jednak zwrócić uwagę na ciasto. Te pierogi będą się gotować nieco dłużej, niż choćby ruskie lub mięsne, dlatego ciasto powinno być minimalnie grubsze, by mieć pewność, że ziemniaki po wyłowieniu z garnka nie będą surowe. Ciasto tutaj też odgrywa ważną rolę i warto zrobić je z mojego sprawdzonego przepisu, o którym pisałam w tym artykule.

Pierogi z ziemniakami lepsze od ruskich. Farsz jest dużo lepszy

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej typu 500,
  • 250 ml lekko ostudzonego wrzątku, 
  • płaska łyżeczka soli, najlepiej miałkiej, 
  • łyżka masła.

Składniki na farsz:

  • ok. 1 kg mączystych ziemniaków, 
  • 150 g surowego, wędzonego boczku, 
  • 1 większa cebula, 
  • 2 małe ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybków lub 250 g pieczarek, 
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, szczypta majeranku (opcjonalnie).

Pierogi (zdjęcie ilustracyjne)Pierogi (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl

Pierogi dwa w jednym - sposób wykonania krok po kroku:

  1. Przygotowanie tych wyjątkowych pierogów zacznij oczywiście od farszu, bo z nim zejdzie się najdłużej. Suszone grzybki pokrusz w dłoniach i namocz w wodzie, by zmiękły. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości, warto ugotować je z listkiem laurowym.
  2. Ziemniaki obierz i oczyść. Następnie zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach tak, jak ścierasz je na placki ziemniaczane. Możesz także zmielić je w maszynce. 
  3. Starte ziemniaki porządnie odciśnij z nadmiaru wody, a wodę po ziemniakach wlej do miski. Poczekaj, aż wytrąci się skrobia. Następnie wodę ostrożnie wylej, skrobię zaś dodaj do ziemniaków. 
  4. Boczek pokrój w kostkę, podobnie pokrój cebulę. Boczek wytop na suchej patelni i kiedy lekko zbrązowieje, dodaj cebulę. W razie potrzeby dodaj odrobinę smalcu. Kiedy cebula się zeszkli, dołóż ugotowane grzybki i całość podsmażaj 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. 
  5. Wszystkie składniki farszu połącz ze sobą, dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. 
  6. Zajmij się ciastem. Na stolnicę przesiej mąkę. Gorącą wodę wymieszaj z solą i masłem i dodaj do mąki. Zacznij zagniatać, jednak najpierw mieszaj ciasto łyżką, by się nie oparzyć. Zagnieć ciasto tak, by było gładkie i elastyczne. 
  7. Ciasto podziel na kilka części i każdą z nich rozwałkuj, jednak nie zbyt cienko, powinno mieć grubość ok. 1,5 do 2 mm. Następnie z ciasta wycinaj kółeczka i na środku każdego z nich połóż porcję farszu - nie nakładaj jednak za dużo, żeby pierogi łatwo się sklejały. 
  8. Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Pamiętaj, że woda nie powinna mocno bulgotać, powinna jedynie "mrugać". Gotuj ok. 4-5 minut od czasu wypłynięcia. 

Takie pierogi są po prostu pyszne. Idealne od razu po wyłowieniu z wody, okrążone cebulką lub skwarkami, lecz nie mniej smaczne są odgrzewane na rumiano na patelni. Jeśli lubisz próbować nowych smaków lub przeciwnie - jesteś fanem swojskiej, prostej kuchni i regionalnych smaków, te pierogi na stałe wejdą do twojego obiadowego menu. 

Ciasto na pierogi: z jajkiem, czy bez
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.