Jak zrobić gofry, żeby były pyszne, niebanalne i zaskakujące? Przepis na gofry jest w zasadzie powszechnie znany - to najczęściej słodkie, czasem aż mulące gofry z mnóstwem dodatków. Najczęściej sięgamy po gofry w nadmorskich budkach lub w innych turystycznych miejscach, ale ten przepis na gofry nie ma z tradycyjnymi goframi wiele wspólnego. Są dużo lepsze i z powodzeniem zastąpią obiad.
3
Elena Shashkina /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Gofry nie zawsze muszą być słodkie aż do mdłości i ociekać bitą śmietaną lub owocowymi syropami. Dziś mamy dla was przepis na gofry niemal idealne. Bo czy można inaczej określić połączenie gofrów i pizzy? Tak dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszne gofry a la pizza z mnóstwem pyszności w środku. Jeśli powiesz swoim bliskim, że na obiad będą gofry, pewnie będą zdziwieni, ale kiedy zaserwujesz pyszne gofry na słono, będą zachwyceni. To bardzo prosty przepis i z pewnością nikomu nie sprawi problemu. Najlepiej już nagrzewaj gofrownicę.
REKLAMA
Zobacz wideo
Przepis na gofry a la pizza. Lepsze od słodkich
Składniki:
ok. 300 g miałkiej mąki, najlepiej typu 450,
1 szklanka mleka,
2 łyżki serka ricotta lub twarożku,
2 średnie jajka,
4 łyżki oliwy lub roztopionego masła,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka soli,
odrobina suszonego oregano,
2 pełne łyżki startego, twardego dojrzewającego sera, np. pecorino lub parmezanu.
Dodatkowo: kilka plastrów wędliny lub salami, kilka pieczarek (wcześniej warto podsmażyć), papryka, mozzarella w kulce, sos pomidorowy itp.
Gofry pizzowe - sposób wykonania:
Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj całość.
Dodaj mleko, serek ricotta lub twaróg, wbij jajka oraz ser dojrzewający i przyprawy, a także oliwę. Całość zmiksuj na gładkie, lecz gęste ciasto. Następnie odłóż je na kilka do kilkunastu minut, by odpoczęło, a gluten zawarty w mące związał składniki.
Przygotuj gofrownicę, jej blaszki lekko natłuść oliwą lub roztopionym masłem. W tym samym czasie możesz rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Za pomocą chochelki nakładaj na blaszki gofrownicy porcje ciasta na wytrawne gofry i piecz je na złoto.
Przygotuj sos pomidorowy - odrobinę passaty wymieszaj z łyżeczką koncentratu, dodaj 2 łyżki oliwy, suszone zioła oraz trochę czosnku.
Gofry posmaruj sosem i dodaj na wierzch swoje ulubione dodatki. Mozzarellę albo zetrzyj na tarce, albo pokrój w cienkie kawałki, dodaj wędlinę, pieczarki i wszystko, co lubisz.
Gofry z dodatkami połóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika. Zapiekaj do momentu, aż ser się rozpuści, zazwyczaj nie trwa to więcej niż 10 minut.
Takie gofry wprawią w zachwyt każdego łasucha i z pewnością zaskoczą twoich bliskich. Myślę, że spokojnie można je zaserwować i na śniadanie i na obiad i na każdy inny posiłek. Jeśli lubisz kombinować i próbować nowych smaków, pora na wytrawne gofry.