Przepis na gofry idealne tak, jak syn koleżanki twojej mamy. Zdziwisz się, co jest w środku

Jak zrobić gofry, żeby były pyszne, niebanalne i zaskakujące? Przepis na gofry jest w zasadzie powszechnie znany - to najczęściej słodkie, czasem aż mulące gofry z mnóstwem dodatków. Najczęściej sięgamy po gofry w nadmorskich budkach lub w innych turystycznych miejscach, ale ten przepis na gofry nie ma z tradycyjnymi goframi wiele wspólnego. Są dużo lepsze i z powodzeniem zastąpią obiad.

Gofry nie zawsze muszą być słodkie aż do mdłości i ociekać bitą śmietaną lub owocowymi syropami. Dziś mamy dla was przepis na gofry niemal idealne. Bo czy można inaczej określić połączenie gofrów i pizzy? Tak dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszne gofry a la pizza z mnóstwem pyszności w środku. Jeśli powiesz swoim bliskim, że na obiad będą gofry, pewnie będą zdziwieni, ale kiedy zaserwujesz pyszne gofry na słono, będą zachwyceni. To bardzo prosty przepis i z pewnością nikomu nie sprawi problemu. Najlepiej już nagrzewaj gofrownicę. 

Zobacz wideo

Przepis na gofry a la pizza. Lepsze od słodkich

Składniki:

  • ok. 300 g miałkiej mąki, najlepiej typu 450, 
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki serka ricotta lub twarożku,
  • 2 średnie jajka,
  • 4 łyżki oliwy lub roztopionego masła,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka soli,
  • odrobina suszonego oregano,
  • 2 pełne łyżki startego, twardego dojrzewającego sera, np. pecorino lub parmezanu.

Dodatkowo: kilka plastrów wędliny lub salami, kilka pieczarek (wcześniej warto podsmażyć), papryka, mozzarella w kulce, sos pomidorowy itp. 

Gofry pizzoweGofry pizzowe Zapylaiev Kostiantyn /Shutterstock

Gofry pizzowe - sposób wykonania:

  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj całość.
  2. Dodaj mleko, serek ricotta lub twaróg, wbij jajka oraz ser dojrzewający i przyprawy, a także oliwę. Całość zmiksuj na gładkie, lecz gęste ciasto. Następnie odłóż je na kilka do kilkunastu minut, by odpoczęło, a gluten zawarty w mące związał składniki.
  3. Przygotuj gofrownicę, jej blaszki lekko natłuść oliwą lub roztopionym masłem. W tym samym czasie możesz rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  4. Za pomocą chochelki nakładaj na blaszki gofrownicy porcje ciasta na wytrawne gofry i piecz je na złoto.
  5. Przygotuj sos pomidorowy - odrobinę passaty wymieszaj z łyżeczką koncentratu, dodaj 2 łyżki oliwy, suszone zioła oraz trochę czosnku.
  6. Gofry posmaruj sosem i dodaj na wierzch swoje ulubione dodatki. Mozzarellę albo zetrzyj na tarce, albo pokrój w cienkie kawałki, dodaj wędlinę, pieczarki i wszystko, co lubisz.
  7. Gofry z dodatkami połóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika. Zapiekaj do momentu, aż ser się rozpuści, zazwyczaj nie trwa to więcej niż 10 minut.

Takie gofry wprawią w zachwyt każdego łasucha i z pewnością zaskoczą twoich bliskich. Myślę, że spokojnie  można je zaserwować i na śniadanie i na obiad i na każdy inny posiłek. Jeśli lubisz kombinować i próbować nowych smaków, pora na wytrawne gofry.

Najlepsze gofry to?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.