Ten sos odmieni każde danie. Zakochasz się bez pamięci. Mięso będzie soczyste jak brzoskwinia

Kuchnia japońska ma w Polsce wielu fanów. Uwielbiamy zajadać się nie tylko sushi, lecz także innymi potrawami. Jednym z charakterstycznych dla tej kuchni smaków, który szczególnie sobie upodobaliśmy, jest sos teriyaki. Jego słodko-słony smak skradł w kraju nad Wisłą niejedno serce. Czy sos teriyaki można zrobić w domu? Jak najbardziej i to bez trudu.

Sos teriyaki cieszy się bardzo dużą popularnością, podobnie jak cała kuchnia japońska. Robi się go na bazie: sosu sojowego, miodu, octu ryżowego, oleju sezamowego, imbiru, czosnku oraz skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Zazwyczaj mamy z nim styczność w restauracjach, które specjalizują się w japońskich potrawach. Sos teriyaki można też jednak bez problemu kupić w sklepie lub zrobić samemu w domu. 

Zobacz wideo Zobacz też przepis Hapsa na szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

Przepis na sos teriyaki, który odmieni każde danie

Składniki:

  • 120 ml sosu sojowego,
  • płynnego miodu,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżki wybranej skrobi,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • łyżka octu ryżowego,
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Do garnka przelewamy 300 ml wody. Pozostałą na razie odstawiamy. Dodajemy sos sojowy, miód, imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz ocet. Mieszamy składniki i zagotowujemy. 

100 ml wody, które nam zostało, łączymy dokładnie ze skrobią. Dodajemy do gotującego się w garnku sosu. Mieszamy porządnie i gotujemy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Sos teriyaki jest dość gęstym sosem i dokładnie tak ma wyglądać. Gotowy sos można przechowywać w lodówce przez tydzień w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu. Ważne, by pamiętać, że przed włożeniem do lodówki należy go całkowicie ostudzić.

Łosoś w sosie teriyaki to jedno z najsmaczniejszych połączeń
Łosoś w sosie teriyaki to jedno z najsmaczniejszych połączeń Nata Bene / Shutterstock

Sos teriyaki - do czego używać?

Sos teriyaki jest sosem bardzo wszechstronnym. Doskonale pasuje zarówno do smażonego tofu, jak i do grillowanych warzyw. Sprawdzi się zarówno w przypadku mięsnych i rybnych potraw pieczonych, jak i tych przyrządzanych na grillu. Fantastycznie komponuje się na przykład z grillowanym filetem z łososia. Miłośnicy grillowania powinni skorzystać nie tylko z gęstej wersji sosu teriyaki, lectakże z marynaty (marynata jest nieco rzadsza, przy jej przygotowaniu należy pominąć skrobię)  – mięso, które odleży kilka godzin w tak przygotowanej zalewie na pewno zachwyci podniebienia wasze i waszych gości.

W tym japońskim sosie można też zanurzać smażone sajgonki. Do dań z sosem teriyaki dobrze pasuje ryż oraz biały sezam. Nie bój się też poeksperymentować i wypróbować sos teriyaki z ulubionymi potrawami. Nawet kuchni polskiej, np. kopytkami lub pierogami.

Więcej o: